/ Международен фестивал, Смолян
Осмото издание на фестивала "Забранено за възрастни" ще се проведе от 30 септември до 4 октомври 2019 г. в Смолян и други 19 населени места от всички 10 общини в цялата област. Фестивалът ще представи 11 професионални театрални и танцови представления от България, Швеция, Испания и Турция и три нови български филма за деца и младежи.
 
Един от филмите е специално предназначен за глухи. Фестивалът традиционно се открива с концерт-спектакъл на детските и младежки театрални състави от Смолян. Освен в областният град представления ще има в Баните, Барутин, Борино, Грохотно, Девин, Долен, Доспат, Елховец, Златоград, Мадан, Момчиловци, Неделино, Рудозем, Смилян, Средногорци, Старцево, Търън, Чепеларе, Чепинци.
 
Участници тази година са Държавен куклен театър Пловдив, Държавен куклен театър Бургас, Театър „Мале-Мале“, Театър „Светло око“, Театър „Усмивки“, Театър „Арт ленд“, РДТ „Николай Хайтов“, Театър „Плюс“ (Испания), Театър „Стафан Бьорклунд“ (Швеция), Театър „Темпо“ (Турция), Център за изкуства „За Родопите“. Фестивалът се организира от Фондация „За Родопите“ и Община Смолян с частичното съдействие на Министерство на културата, Фондация „Америка за България“, Програма „Изкуство в движение“, Фондация „Арт Офис“, НЧ „Кирил Маджаров-1866“, НЧ „Христо Ботев-1871“, Бутик за цветя „Мери Ив“, Смолян. Медиен партньор е Програма „Христо Ботев“ на БНР.
 
Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието Смолян. Общини и кметства от областта също подкрепят събитието. Представленията, които се изнасят извън град Смолян, в другите населени места от областта, се провеждат под патронажа на Областния управител Недялко Славов.
 
Фестивалът е уникален по рода си празник за най-младото население на Средните Родопи и те го очакват с нетърпение в началото на октомври вече осма поредна година.