/ netinfo
Кмет Община Калояново
96641
Кмет Община Калояново
  • Кмет Община Калояново
Поставя ли новият закон, според който кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, под въпрос смисъла на съществуването на голяма част от МВР?
 
Предпоставка ли е той някой местен феодал да си има частна лична армия и да прави каквото си иска или е необходимост, предвид сигурността на гражданите?
 
И досега кметовете имали право да наемат частни охранители, напомни министър Радев

Опасенията си от новия закон вече заявиха президентът и главния прокурор.  Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд, а основният аргумент на Сотир Цацаров е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.
 
Темата коментираме с кмета на Община Калояново Георги Георгиев, който вече има сключен договор с частна охранителна фирма.
 
МВР или частни охранители - кой да ни пази?

Тази мярка е наложена в предходните мандати аз я продължавам. Фирмата охранява единствено общинските обекти като училища, градини, стадиони, площади, центрове и т.н.“, обясни той.
 
По думите му, престъпленията в общината са намалели драстично и една от причините е точно страха на нарушителите и престъпниците от вида на частните охранители.
 
Частни охранителни фирми вече ще могат да пазят цели населени места

9 500 лева плаща Община Калояново, която е с 12 500 жители, за договора с частната фирма.
 
Функциите на охранителите обаче нямат нищо общо с функциите на полицията и това е разписано в договора“, разясни още кметът на Община Калояново.
 
Цялото интервю с Георги Георгиев чуйте в звуковия файл.