И досега кметовете имали право да наемат частни охранители, напомни министър Радев

Мнението е на вътрешния министър Валентин Радев

/ БГНЕС
Мнението е на вътрешния министър Валентин Радев
И досега кметовете имали право да наемат частни охранители, напомни министър Радев
96595
И досега кметовете имали право да наемат частни охранители, напомни министър Радев
  • И досега кметовете имали право да наемат частни охранители, напомни министър Радев
С промените в Закона за частната охранителна дейност МВР не абдикира от задълженията си, а подобрява правилата, смята министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той не вижда проблем в сезирането на Конституционния съд заради промените в Закона за частната охранителна дейност. Измененията бяха атакувани първо от главния прокурор Сотир Цацаров, а след това и от президента Румен Радев. Промените предвиждат кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места.

МВР или частни охранители - кой да ни пази?

"И досега кметовете и всички останали в общините са имали такива права, само доуточняваме някои детайли. При широко обсъждане, дълго време, с участие включително на неправителствени организации, но прокуратурата и президентът намират някакви слабости. Нека мине в Конституционния съд, ще се съобразим с тях", коментира министърът.

"В този закон всъщност подобряваме правилата, записваме неща, които преди това са били тълкувани", уточни той и допълни: "Най-важното е гражданите да знаят, че тези, които изпълняват закона и тези, които ги контролират, го правят по правила". "Ако някъде има някакви пропуски, ще се съобразим, каза вътрешният министър пред журналисти в парламента. Кметовете искат охрана на урбанизирани територии, не го искаме от МВР", добави той.
 
Цацаров и Радев сезираха КС за Закона за частната охранителна дейност

"Лично аз си зададох този същия въпрос - ние абдикираме ли или не, според мен не. Така се е случило по обективни причини, че има такава нужда от такива охранители. Със закона направихме така, че да има правила и да няма тълкуване", коментира вътрешният министър.
 

БГНЕС


"Да си представим една къща, говорихме и за случая с д-р Иван Димитров в Пловдив, какво пазим ние? Всеки иска да пази къщата си, гаража си, слага камери, т.е. той започва да се охранява сам, куче слага, може да сложи пост вътре, да плати на един човек да му пази къщата, двора му. На улицата може да поиска от общината камери да сложи. Т.е. къде е границата", попита вътрешният министър.
 
Частни охранителни фирми вече ще могат да пазят цели населени места
 
По думите му трябва да се намери балансът. "Прокуратурата и президентът това правят, така разбирам тяхното даване на КС, и те искат да разберат къде точно е границата и минаваме ли онази точка от Конституцията, където е казано, че МВР отговаря за обществения ред", добави той.