/ ThinkStock/Getty Images
Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров сезираха едновременно Конституционния съд за текстове от новия Закон за частната охранителна дейност. Той беше приет през януари и позволи на общините да наемат частни фирми, които да охраняват цели населени места – дейност, която е законов ангажимент на МВР и Министерския съвет.

Според Цацаров е недопустимо тези правомощия да се прехвърлят на търговски дружества, които по този начин ще получат възможност за неограничено въздействие върху живота в населените места. Радев пък коментира в обръщението си до Конституционния съд, че чрез въпросните текстове държавата абдикира от охраната на обществения ред.  

Радев сезира КС за Закона за частната охранителна дейност

Новият закон за частната охранителна дейност беше предложен още през 2016 година от МВР, но не бе гласуван от НС заради оставката на кабинета "Борисов 2". При третото правителство на Борисов бе предложен отново и гласуван от парламента в края на януари тази година. Една от най-важните промени в него е, че общините вече имат право да сключват договори за частна охрана на урбанизирани територии, т.е. всеки кмет може да наеме частна фирма, която да охранява имуществото и населението в цяла населена област. От частния сектор обаче реагираха остро и заявиха, че МВР се опитва да им прехвърли свои конституционни задължения, коментира за Дарик изпълнителният директор на клъстер "Сигурност” Татяна Иванова: "Този лиценз за охрана на урбанизирани територии специално беше вкаран между първо и второ четене. Нашата гледна точка е, че с този лиценз на практика на нас ни вменяват задължения и ангажименти, които от една страна не са в нашата сфера на дейност - ние сме бизнес услуги, ние няма как да охраняваме имущество и население в съответната територия или селище, което е приоритет в работата на МВР".

Едновременно днес президентът и главният прокурор сезираха Конституционния съд за въпросните текстове от новия закон. Мотивите и на двамата са идентични. Според Сотир Цацаров Министерският съвет и МВР имат правомощия по Конституция за опазване на обществения ред и националната сигурност и е недопустимо тези задължения да се прехвърлят на търговци. В искането си президентът Румен Радев пък нарича текстовете опит на държавата да абдикира от охраната на обществения ред. Според Цацаров частните охранители ще придобият неограничено въздействие върху живота в населените места, а охраната на обществения ред става зависима от оценката и активността на частно правни субекти.

Главният прокурор атакува в КС Закона за частната охранителна дейност

Още преди приемането въпросните текстове от закона бяха критикувани като опит на ГЕРБ да впрегне ресурса на частните фирми, за да реализира предизборните обещания за „полицай във всяко село”. Според Татяна Иванова подобен опит е възможен, но ако е такъв, то той е "много нескопосан". По думите й "кашата в сектор Сигурност е невъобразима". "Ние не отричаме нуждата от закон, съгласни сме, необходим е, но нека да проумеят законодателите - в Европа има практика - ние сме бизнес услуги и мястото ни е към Министерството на икономиката. Ние не сме отделно МВР, че МВР да ни пише закона. Не отричаме лицензионния режим, не отричаме правилата, трябва да ги има, но те трябва да са адекватни", каза Иванова.