„Кирилицата” заминава за Европейския парламент на 14 април
„Кирилицата” заминава за Европейския парламент на 14 април / netinfo
Уникалната изложба „Кирилицата” ще бъде представена в Европейския парламент от 14 до 18 април 2008 г. Това съобщи областният управител на Пловдив Тодор Петков след завръщането му от Брюксел.

Губернаторът инициира създаването на уникалната експозиция, която бе представена за първи път в Пловдив на 24 май 2007 г.

„Кирилицата” е съставена от 30 платна, изработени от 30 пловдивски художници. Всеки един от тях нарисува „своята” буква, избирайки технологията и стила.

Областният управител договори представянето на експозицията в Европарламента, след срещи там през миналата седмица. Платната ще бъдат изложени в голямото фоайе на сградата в Брюксел ASP /Bar Space/. Официалното откриване ще бъде на 15 април 2007 г. от 18:00 часа, като на него са поканени да присъстват 30-те автори от България и представители на медиите от Пловдив.

След Брюксел, изложбата ще бъде показана в столиците на големите европейски държави и Българските културни институти в чужбина. Организацията ще бъде поета от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Идеята е европейските граждани да се запознаят с третата официална азбука в Европейския съюз, каквато е кирилицата.

Тодор Петков съобщи, че след завръщане на изложбата от европейските страни, тя ще бъде дарена на Градската художествена галерия на Пловдив и ще намери своето постоянно място в обновената сграда на Синдикалния дом, чийто ремонт ще стартира скоро.