Меморандум за сътрудничество подписаха в Пловдив
Меморандум за сътрудничество подписаха в Пловдив / netinfo
ТИЗ
94199
ТИЗ
  • ТИЗ
Инвеститори от Южна Корея в областта на автомобилостроенето имат намерение да създадат високотехнологичен парк в Тракия икономическа зона ((ТИЗ). Това стана ясно по време на подписването на меморандум за сътрудничество между ТИЗ и свободната Корейска зона от побратимения на Пловдив град Тегу. 

„След като 15 години развиваме културни връзки между двата побратимени града - 2.5-милионния Тегу и Пловдив, е нормално да започнем и икономическо сътрудничество с подписването на Меморандума между двете зони“, изтъкна заместник-кметът Розалин Петков, който беше домакин на срещата.

„Днешният Меморандум е първият, който подписваме с държава от Европейския съюз“, каза Гунуу До - специален пълномощник на свободната южнокорейската зона. Той положи параф за партньорство с „Клъстер Тракия икономическа зона“ заедно с инж. Пламен Панчев, председател на сдружението и основател на ТИЗ. „Ние имаме силно развити автомобилостроене, в зоната е най-големият завод за коли в света – на автомобилния концерн Хюндай. Убедени сме, че именно в тези сфери можем да си партнираме с ТИЗ“, допълни още До.

„Горди сме, че корейският ни партньор е забелязал ТИЗ като най-доброто място за развиване на бизнес в Източна Европа и се надяваме в скоро време да имаме реални инвеститори от Южна Корея. Чрез подписания договор ще си сътрудничим при създаването и развитието на високотехнологични паркове в Корея и в България“, заяви инж. Панчев.

Очаква се през есента кметът на южнокорейския град да посети Пловдив.