/ Георги Димитров
Според служебния правосъден министър Янаки Стоилов проблемите в затворите са хронични, трупани с години, и няма да се решат бързо. Това каза той пред журналисти в Пловдив в отговор на въпрос за резултатите от проверка в затворите в страната.

Стремежът е да се преустановят всякакви извращения между затворниците или от затворническия персонал по отношение на тях, каза Стоилов.

Според него друг сериозен проблем са обществените поръчки, по които се закупува храна, облекло и др. Там значително трябва да се подобри целесъобразността така, че да се харчат ефективно публичните средства. Проверката от страна на Държавната финансова инспекция ще се забави, каза Стоилов, защото тя е натоварена с проверки и в други ведомства, където разходите не са за десетки, а за стотици милиони левове.

Според служебния правосъден министър значителна част от обществените поръчки са нецелесъобразно изпълнявани, което води до оскъпяването на храните, както и на стоките, предлагани в затворническите лавки. Това са процеси, които трябва да продължат и след мандата на служебното правителство, подчерта Стоилов.

В Регионалния исторически музей в Пловдив служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов участва в дискусията "30 години Конституция - равносметка и предизвикателства".

На въпрос на журналисти за мястото на прокуратурата в съдебната система, той отговори, че по сегашната конституция прокуратурата има своето отредено място, а съображенията са били, че по-добре прокуратурата да бъде в съдебната власт, за да не бъде тя под влияние на политическите власти.

„Трябва да се прави разграничение между съда и прокуратурата, но европейските стандарти са както съдиите, така и прокурорите да бъдат независими при изпълнение на своите процесуални функции", каза Стоилов. Специфичната структура на прокуратурата не би трябвало да отнема действието на отделните прокурори в разследванията в ръководството на предварителното производство. Има държави, в които наистина отделните прокурори разполагат с такава самостоятелност.

Въпросът за случайното разпределение на делата стои в прокуратурата, особено в специализираните, тъй като колкото повече специализирани структури се създават, толкова повече се свива кръгът, посочи министърът. Следователно сложният баланс е между специализацията и независимостта. Но този въпрос е в обхвата на дейност на следващото Народно събрание“, подчерта правосъдният министър.

Той добави, че е важно да предоставим солидна основа, за да може да продължи тази дискусия в политическия дебат за това как тя да осъществява независимо своята дейност и да има по-голяма ефективност на правосъдието.

Янаки Стоилов обърна внимание да не бъдат повтаряни предишни погрешни действия, защото по думите му най-променяната глава в конституцията е именно за съдебната власт, а след всички тези опити не може да се каже, че е постигнат значителен напредък.

„Следователно, ако повтаряме едни и същи действия, не би трябвало да очакваме различни резултати. Така че, ако нещо се прави, то трябва да е много по-задълбочено и да включва един обстоен анализ на възможните последици и също така да не пренебрегваме практическите мерки и законовите промени, които в някои случаи дават по-бързи резултати“, посочи министърът.

Янаки Стоилов не изключи нито един от тези подходи, но каза, че те трябва да бъдат съчетавани по най-добрия начин.


 
БТА