"Готов е филмът за Ботев, който е финансиран с народни пари", съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов.

Сдружение на кметове подкрепя дарителска кампания за филм за Ботев

"Когато миналата година ме глобиха заради леденото хоро, народът скочи и събра дарения в размер на над 130 000 лева“, обясни кметът. "Дарихме тези пари за игралния филм за Христо Ботев на режисьора Максим Генчев“. Така че смело двучасовият игрален филм може да се нарече "народен“, каза още Румен Стоянов. Част от филма се спонсорира и от БНТ.

Ролята на Ботев изпълнява актьорът от Бургаския театър Деян Жеков. Премиерата на филма в София ще е в навечерието на 3 март 2022 година. В Калофер продукцията ще бъде представена за първи път през юни. Група от калоферци ще присъства задължително и на премиерата на филма в София.

"Тази година Леденото хоро в Калофер ще се проведе както обикновено. Никой не може да спре традицията“, каза още кметът. Градчето и околностите му вече са заети от туристи от цялата страна и извън нея, за да наблюдават атракцията.

Кметът на Калофер призова за набиране на средства за филм за Христо Ботев

"Надяваме се всички те да присъстват и на официалното отбелязване на 174-годишнината от рождението на Христо Ботев, ще бъде отбелязано на 5 и 6 януари в Калофер“, каза Стоянов.

Официалното честване ще започне в 17.00 часа с поклонение пред паметната плоча на родното място на поета революционер на аязмото на храм "Света Богородица“, след което ще има празнични илюминации на мемориалния комплекс "Христо Ботев“.

На 6 януари тържествата ще продължат в 11:30 часа с полагане цветя на пред паметника на майката на знаменития национален герой Иванка Ботева в НМ"Христо Ботев“ и рецитация на стихотворението "Майце си“.

На мемориалния комплекс ще се състои традиционният митинг поклонение, ще бъде произнесено слово за Ботев и ще бъде поднесен гирлянд на славата пред паметника на загиналия български революционер. 
Агенция "Фокус"