Христо Ботев
Христо Ботев / БГНЕС
Кметът на Калофер Румен Стоянов отправи призив към всички родолюбиви българи за набиране на средства за заснемане на игрален филм за Христо Ботев. Кметът уточни, че по заснемането на лентата се работи от почти година, но е спряно, заради липса на финансови средства.

Поводът за призива е наложената му от Областния управител на Пловдив Дани Каназирева глоба за допускане на нарушаване на противоепидемичните мерки при провеждането на Богоявленския ритуал в Калофер. Стотици се събраха около реката в очакване на Богоявленския водосвет и хвърлянето на разпятието в ледените води, което по стародавна традиция се изважда с мъжко хоро. Почти никой от присъстващите не бе със защитна маска и на разстояние един от друг.

Готов съм да поема цялата вина, относно организацията и провеждането на ритуала, но не бих могъл да тръгна срещу традицията, се казва в разпространеното от кмета писмо. Това, по думите му "би означавало да застана срещу съгражданите си и да предам българщината, която всички трябва да почитаме и обичаме". Стоянов заяви категорично, че глобата, която ще му бъде наложена, ще плати лично и благодари на онези калоферци, които са предложили средства за това.
БТА