Георги Търновалийски
Георги Търновалийски / netinfo
Георги Търновалийски
93024
Георги Търновалийски
  • Георги Търновалийски
За да достигнем средноевропейско ниво на развитие, в българската икономика годишно трябва да се наливат 10-12 млрд. лв. публичен ресурс. Това заяви в интервю за ДАРИК РАДИО водачът на листата с кандидати за народни представители на БСП за Пловдив-област Георги Търновалийски. По думите му без наличието на тези средства няма как да се разреши демографският проблем, няма как да се платят заемите на държавата или да се извършат реформи в здравеопазването и образованието. Приходите в бюджета могат да се увеличат чрез съживяване на българската индустрия и селско стопанство, допълни Търновалийски и отбеляза, че от брутния вътрешен продукт на страната едва 5-6% постъпват от селското стопанство. Според него не може българската икономика да се базира основно на финансиране от европейските фондове – около 70%. Той припомни, че през 2020 година те приключват.

Българското земеделие винаги е изваждало държавата от тежки кризи, а сега е изцяло загърбено. Няма как да развиваме селско стопанство само чрез зърнопроизводство, което е добре субсидирано, трябва да се съживят и развият овощарството и зеленчукопроизводството, коментира още кандидатът за народен представител.

От БСП за България имат идея за създаването на Закон за храните, който цели да бъдат защитени българските селскостопански производители и животновъди. Според Търновалийски търговските вериги в момента издевателстват над родните производители с различните такси, които им налагат.

Ако икономиката се качи на правилните релси, след 6-7 години българската заплата може да догони средната за Европа, прогнозира Търновалийски. По думите му проблемът с ниските пенсии може да бъде решен с преизчисляването им на база 2013 г. и допълнително увеличение от 20%. Като средства това са около 800 млн. лв. годишно допълнително в хазната. Според него сумата е стряскаща, но постижима за бюджета ни.  

Летище Пловдив може да стане по-привлекателно за превозвачи и оператори, ако бъдат намалени летищните такси. Сега нискотарифните авиокомпании оперират с летище София. Такава практика в европейските държави няма, там нискотарифните компании работят с по-малките летища в провинцията, каза Георги Търновалийски. Според него, ако този принцип се въведе и в България, повече превозвачи ще се насочат към нас и приходите на аеропорта ще се увеличат. 

Чуйте цялото интервю в приложеното аудио.