/ ThinkStock/Getty Images
Филм с българско участие взе три статуетки „Сезар“
100842
Филм с българско участие взе три статуетки „Сезар“
  • Филм с българско участие взе три статуетки „Сезар“
Четирима българи са сред участниците във френския филм „Шехерезада“, спечелил три награди „Сезар“ от тазгодишното 44-то издание на едноименния фестивал. До момента творбата има 6 номинации и 7 награди от престижни международни кинофоруми. Предстои представянето му и на фестивала в Кан, който ще бъде от 14 до 25 май 2019-та.

Димитър Маринов представя „Зелената книга“ на София Филм Фест

Успехът от „Сезар“ е впечатляващ
. Изпълнителите на главните роли Дилън Робер и Кенза Фортас печелят статуетките за най-обещаващи млади актьор и актриса на френската кинематография за изминалата година.
 

3 #CÉSAR pour SHÉHÉRAZADE de JB Marlin, lauréat de la Fondation Gan pour le Cinéma: Meilleur premier film, Meilleur...

Публикувахте от Fondation Gan pour le Cinéma в Събота, 23 февруари 2019 г.

39-годишният режисьор Жан-Бернар Марлен пък е удостоен с отличието за най-добър дебютен филм. Нашите сънародници не са в главни роли и не получиха шанса да триумфират на церемонията с трибагреник като Димитър Маринов на „Оскар“-ите. Но пък са не по-малко щастливи от факта, че са били част от толкова успешен проект.
 

Нито един от четиримата наши сънародници не е професионален актьор. Изискването в кастинга било да са именно българи, защото и героите им в историята са българи.
Боряна Христова е емигрирала преди двайсет години, в момента живее в Марсилия.

Българско знаме на наградите „Оскар“ (ВИДЕО)

Аниматор е в училища, в които се обучават деца от малцинствени групи. Ива Василева е собственичка на български магазин в Ница. Костадин Славов - бивш легионер и силен специалист по компютри.

След снимките се прибрал в родината. Същата е и професията на Красимир Иванов, който живее в град Антиб и администрира една от групите на наши сънародници във Франция. За всички това са първи стъпки в киното.

Сюжетът разказва за любовта между току-що излязъл от затвора младеж и непълнолетна проститутка, която случайно среща на улицата. Благодарение на момичето той променя коренно житейските си възгледи.

Актьорът Димитър Маринов: В момента най-страшното в Америка е да си бял мъж

Това обаче не е лесно във враждебно общество с много престъпност. Такива са и ролите на четиримата българи, разказа пред Дарик Боряна Христова. За съжаление, тези роли идват от негативната нагласа на французите към нашите имигранти в страната им.

Боряна искрено се радва за успехите на хората от творческия екип, с които е имала шанса да работи, макар и за кратко. За нея участието е било една различна емоция, едно красиво незабравимо изживяване.