Фалшификаторите лежали в ареста повече, отколкото трябва ?
Фалшификаторите лежали в ареста повече, отколкото трябва ? / netinfo
Само 5 месеца остават за доизлежаване на ръководителя на групата фалшификатори Живко Жеков, след като съдът постанови присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода. Оказа се, че останалите членове на престъпната група са били в следствения арест по-дълго време, отколкото са постановените им присъди – съответно 10 и 11 месеца. Наказанието за единствената жена в групата, Емилия Жекова е 11 месеца затвор и пробация с 2-ве годишен период на прилагане само на задължителните мерки, реши съдът. 10 месеца лишаване от свобода и пробация са присъдите за Бранимир Цветков и Христо Колев Христов. Последният е с 3 години изпитателен срок,
Адвокат Красимир Елдъров заяви пред журналистите в залата, че присъдата е обективна.

Съдът постанови една голяма част от иззетите доказателствата по делото – пари, дискове, лаптопи и др. вещи, да се върнат отново на осъдените, с мотива, че нямат отношение към повдигнатите обвинения. Петимата ще трябва да си поделят и разноските по делото, които са в размер на 1 745 лв.


Наказателното производство се гледа по бързата процедура, тъй като по съвет на защитата, обвиняемите са направили самопризнания по повдигнатите обвинения, за което получават минимални присъди.

При задържането на групата, преди година, спецполицаите от сектор Борба с организираната престъпност в Пловдив иззеха 30 чувала с неистински паспорти, много добра изработка, лични карти, шофьорски книжки за 15 страни в Европейския съюз, както и визи за постоянен престой в Англия, 100 000 лв. в различна валута, 18 000 пиратски диска, техника и софтуер за изготвянето на пълен набор български и чужди документи на повечето европейски страни. Открити бяха дори полицейски стикери, пропуски за паркиране и удостоверения за липса на данъчни задължения.

Чуйте още какво каза съдията по делото Христо Симидчиев в прикачения звуков файл.