Емел Етем си иска фургоните за бездомници след наводненията
Емел Етем си иска фургоните за бездомници след наводненията / netinfo
Около 100 семейства в Пловдивска област са заплашени да останат без покрив за втори път след наводненията от 2005 и 2006-а година, алармира заместникът на областния управител Пенка Калапанкова. Министерството на извънредните ситуации иска да му бъдат върнати до 30 септември фургоните, които бяха настанени останалите без дом хора в общините Калояново, Марица, Стамболийски, Съединение, Раковски, Родопи и Хисар.

Мотивът е отпадналата необходимост от ползването на фургоните и достатъчното време, което общините са имали за трайно устройване на пострадалите от бедствията. Те обаче не са готови и ще бъдат в патова ситуация, ако не получат ново удължаване на договорите, които първоначално бяха едногодишни, каза Калапанкова.

Единствено в община Калояново е в напреднала фаза на осигуряване на държавна помощ в строителни материали за 64 пострадали домакинства, които са основно в с. Дълго поле. В момента тече обществена поръчка за доставка на тухли, керемиди и желязо на обща стойност 596хиляди лева, но хората ще ги получат най-рано в средата на октомври, каза кметът на Калояново Александър Абрашев. Парите – средно по 8-9 хиляди на семейство, са били отпуснати след 4 огледа и 4-кратно кандидатстване на общината в последните 2 години. По-късно Абрашев добави, че тази вечер е получил утвърдителен отговор от ведомството на Емел Етем, че е удовлетворено искането му за ползване на 40 фургона, в които от 2005-а живеят ромски фамилии, до юни догодина.

Община Марица, където във фургони все още са настанени 36 семейства също се иска отсрочка за повече от половината, обяви зам.-кметът Яна Очева. Тя припомни, че Общинският съвет преди време отпусна по 1 000 лева помощ от местния бюджет на бедстващите без дом и им гласува отстъпено право на строеж. Повечето от тях обаче са крайно бедни и не могат без държавна помощ да си построят дори примитивни домове, подчерта д-р Очева. Особено сложен е проблемът с живеещите във фургони роми в Костиево, които трудно ще бъдат изведени, а общината няма резервен вариант за настаняването им. “Марица” все пак ще върне част от ползваните в последните 3 години фургони. Някои от тях обаче са частично унищожени от обитателите им, признава д-р Очева.