Екзотика и ритрийт на о. Бали
Екзотика и ритрийт на о. Бали / снимка: Петър Тодоров
Йога в джунглата на о. Бали
Ритрийт на о. Бали.
92572
Ритрийт на о. Бали.
  • Ритрийт на о. Бали.
Думата „ритрийт“ е чуждица и означава „отделям се“, „отдръпвам се“, „оттеглям се“. Ритрийтът ни извежда от обичайната обстановка и познатите места с цел да се разделим със стереотипите и да променим навиците си. Почивката тип „ритрийт“ е много популярна на запад.

Срещат се различни видове „оттегляне“ – детокс ритрийт, йога ритрийт, корпоративен ритрийт, социален ритрийт. Създават се колективни практики и енергия, между хора, които са съмишленици в определена идея. Участниците може и да не се познават, но те имат една концепция и визия за момента. Средствата са различни видове духовни, дихателни и енергийни практики, творчески и танцови сесии, всякакви методи, за де се стигне до същността. А същността – това сме самите ние.  

Пловдивската преподавателка по йога Мариана Стракова беше на йога ритрийт на индонезийския остров Бали и разказа за преживяванията си там в студиото на ДАРИК РАДИО. По думите й идеята на това приключение е била участниците да се потопят, да се откъснат, да се отделят от ежедневния живот и от динамиката, която ги заобикаля. По време на ритрийта групата е попаднала в една по-нестандартна, екзотична и изпълнена с изненади обстановка. Според Стракова участниците са се справили, дори една от дамите е споделила, че е горда от преживяното, защото е участвала едновременно във „ВИП брадър“ и „Сървайвър“.

На 18 и 19 март в Пловдивския културен институт ще се проведе четвъртото издание на „Уикенд на промяната“ с акцент пролетно пробуждане.