Двойно се увеличават желаещите да получат професионална квалификация
Двойно се увеличават желаещите да получат професионална квалификация / © pgsgst.org

Значително се увеличава броят на лицата на възраст 16 и повече години, записани в програми за професионално обучение срещу заплащане за придобиване на професионална квалификация в Пловдив и областта, сочат данните от Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение с предходната учебната година броят на записаните курсисти се увеличава общо с 855 души, или повече от два пъти.

Данните илюстрират желанието на лицата за повишаване или придобиване на нова квалификация и предоставя допълнителни възможности на пазара на труда, констатират от НСИ.

В същото време, за последните четири години, учениците от професионалните гимназии в Пловдив и областта са намалели значително намаляват, сочат данните от НСИ.

През тази учебна година, броят на учащите в професионалното образование и обучение е малко над 14 хиляди души и в сравнение с учебната 2010/2011 година намаляват с 1700.

В професионалното образование продължават да преобладават момчетата, които са над 62% от всички ученици.

Според данни на НСИ, в програмите за придобиване на трета степен професионална квалификация, най-предпочитаните специалности са в областите: „Технически науки и технически професии“, „Услуги на личността“ и „Стопански науки и администрация“.