Двама мъже се изправят пред съда заради фалшиви документи, трети - за катастрофа с прегазен пешеходец
Двама мъже се изправят пред съда заради фалшиви документи, трети - за катастрофа с прегазен пешеходец / МВР-ПЛОВДИВ архив

27-годишен жител на Брезово, ще бъде съден за това, че 3 години e карал с фалшива румънска шофьорска книжка, съобщават от прокуратурата. Обвиняемият е с начално образование, грамотен е, но никога не се е явявал на шофьорски изпит у нас и в чужбина.

На 23 юни 2015г. обвиняемият заедно със свой познат потеглили с автомобил „Пежо 106“ от Брезово за пловдивското с. Стряма. Шофирал Атанас, който знаел, че книжката му не е неистинска и че подписът на лицевата страна не е негов. Атанас придобил документът за управление на МПС преди три години в Италия срещу 250 евро, които дал на непознат, без да е участвал в изготвянето му. Същия ден той бил спрян за проверка от полицай, който установил разлика в подписа на личната карта и свидетелството за управление.  След справка е установено, че обвиняемият не е правоспособен водач. По делото е назначена техническа експертиза, която установила, че документът не е издаван от компетентните държавни органи в Румъния.

Районна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт и срещу 33-годишен пловдивчанин за ползването на фалшива диплома за 8-ми клас.

Мъжът е учил само до трети клас, а преди около 17 години се сдобил от непознат мъж с фалшива диплома за завършено основно образование. През 2014г. обвиняемият успял да изкара курсове за шофьор у нас, а след това започнал работа в Германия. На 26 май 2015г. дал пълномощно на своята сестра, с което тя да подаде в сектор „Пътна полиция“ – Пловдив документи за издаване на шофьорска книжка. Тя представила в КАТ неистинската му диплома, но на служителката ѝ направило впечатление, че в дипломата има правописна грешка, хартията не била от обичайния материал и образец с характеристики на истински документ и водни знаци. По делото е изготвена техническа експертиза, която установила, че свидетелството за основно образование, е неистинско.

Районен съд-Пловдив предстои да насрочи съдебни заседания по двете дела.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен пловдивчанин, който блъснал и убил на място мъж,  напускайки произшествието.

На 24 февруари миналата година, обвиняемият взима от свой познат лек автомобил, „Опел Астра“, за да закара сестра си от Пловдив до Чирпан. Към 18 часа той преминал покрай бензиностанция в началото на с. Рогош и ударил паднал на платното пешеходец, който в този момент правел усилия да се изправи. След удара, шофьорът загасил фаровете на автомобила си и избягал от местопроизшествието, като  изоставил колата на улица в с. Рогош.

Пешеходецът останал да лежи неподвижно на пътното платно. Действията на обвиняемия били видени от шофьор на идващ отсреща лек автомобил, който спрял и позвънил на тел. 112.

През това време през тялото на пешеходеца преминал втори автомобил.  Малко по-късно обвиняемият отишъл в 6-то РУП на МВР-Пловдив и разказал за случилото се.

Комплексната автотехническата експертиза е установила, че в момента на сблъсъка пострадалият мъж е бил на пътното платно, обърнат с гръб, към лекия автомобил „Опел Астра“. След удара тялото му е изхвърлено на 34 метра. Скоростта на автомобила е била технически съобразена с видимостта на водача. Според вещите лица, причината за смъртта на 52-годишния пешеходец е гръдна травма и фрактури по тялото, причинени при удара от лекия автомобил „Опел Астра“, но обвиняемият не се е признал за виновен.