/ снимка: Петър Тодоров
Педиатрите от 5-те детски болнични отделения в Пловдив обединяват усилията си в борбата с лечението на децата с тежки хронични дихателни заболявания, които имат допълнителни усложнения от грипната епидемия.

В 1071 училища в страната няма да се учи заради заболеваемост от грип

Това заяви в ефира на Дарик радио д-р Костадин Кетев, детски пулмолог към Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Св. Георги". По думите му през последните 10 дни и особено тази седмица, заболеваемостта е нараснала много и базите не достигат.

Специалистът обясни, че в момента върлуват 5 вируса, но симптомите на грипния са ясно изразени - децата са с висока темература до 40 и повече градуса, а общото им състояние може да се влоши за няколко часа. Те са отпаднали, интоксикирани, с болки в ставите и мускулите. Най-уязвими са бебетата и малките деца до 5-годишна възраст.

грипна епидемия
/ Sofia Photo Agency, архив

През последните две седмици са регистрирани и много заразени с рота вирус. Срещу него лекарите препоръчват предварителна ваксинация, която е безплатна. В детското отделение на УМБАЛ "Св. Георги" в момента се лекуват поне 10 бебета с този вирус, съобщи д-р Кетев.

Вторичната бактериална пневмония е най-често срещаното усложнение, но грипът може да доведе до менингити, сърдечно-съдови и други усложнения, припомни пулмологът.