/ Дарик архив
Десетчленна комисия стартира днес мащабна проверка на техническото и експлоатационно състояние на хвостохранилище „Ерма река" край Златоград. Тя ще бъде водена от заместник-областния управител Владимир Гърбелов. 

В състава на междуведомствената комисия са включени представители на Областна администрация – Смолян, Министерството на околната среда и водите – София, Министерството на енергетиката – София, Държавна агенция по метрология и технически надзор – София, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” – Пловдив, Регионална инспекция по околна среда и водите – Смолян, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, Регионална здравна инспекция – Смолян, ВиК – Смолян, Общинска администрация Златоград и „Горубсо Златоград” АД. 

Правят корекция на коритото на р. Ерма като мярка срещу замърсяването от хвостохранилището

Ще бъде проверено и изпълнението на предписанията към този воден обект, дадени с констативни протоколи, изготвени на основание извършените предходни проверки.

Припомняме, че хвостохранилището отново стана причина за замърсяване на река Върбица и налагане на забрана за ползване за питейни нужди на водата в Златоград и в над 50 населени места в област Кърджали.