Два хеликоптера на Министерството на отбраната са в готовност да се включат в гасенето
Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев пристигна село Михилци, за да се запознае на място с предприетата организация по овладяването на четири пожара в полски райони в землището на селата Песнопой и Михилци.

„Към момента ситуацията е овладяна и няма опасност за наслението, пожарът се разразява в гориста местност между общините Калояново и Хисар“, уточни още главният секретар.
 

пожар Пловдивско
МВР


Сили и техника на пожарната в Пловдив бяха насочени по-рано в петък към четири пожара в Средна гора - Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци.

Сигналите са получени в рамките на няколко минути. Между Михилци и Песнопой гори борова гора. Мястото е Чукорлийски баир - труднодостъпна месност.

От министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи и два хеликоптера от 24-а авиобаза в Крумово също се включат в гасенето на големия пожар.

Огромен пожар избухна в Северна Македония, който достигна до границата с България (СНИМКИ)

В Песнопой горят житен блок, храсти и гора. Между Отец Паисиево и Сърнегор водоснабдяването е трудно, което налага екип на Сектор СОД да е позициониран на един от язовирите, за да водоснабдява пожарните автомобили, съобщиха от пожарната.

Тъй като фронтът на пожарите е голям е ангажиран свободен състав от службите на дирекцията, както и доброволци от Доброволно формирование "Пловдив 112" и Доброволно Формирование-Хисар.
 

пожар Пловдивско
МВР


Като най-тежка се преценява ситуацията в землищата на селата Песнопой, община Калояново и Михилци, община Хисаря.

Мобилизирани са и предстои да бъдат изпратени допълнителни противопожарни автомобили от Стара Загора, Кърджали, Сливен и София. Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа от авиобазата и ще подпомагат действията на служителите от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На този етап в гасенето не може да бъдат изпратени пожарникари, защото условията – височинен огън, липса на пътища и инфраструктурата на електропреносната мрежа, са застрашаващи живота.

Няма опасност за жителите в близките населени места. Продължават гасителните действия, в които участват 80 пожарникари, над 60 доброволци, специализирана техника, служители на Държавното горско стопанство“, обобщи главният секретар на МВР.

Той категорично заяви, че няма основание за притеснение за намираща се наблизо складова база, в която се съхраняват бутилки с въглероден диоксид, в охраната и опазването му са включени и служители от 61-ва Стрямска бригада, които оказват пълно съдействие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня