Асеновград
Асеновград / iStock/Getty Images
Асеновград отбелязва днес празника на града. Тази година Денят на Асеновград е по различен, но също толкова вълнуващ, съобщиха от общината.

Празникът започна с литургия за благоденствие на града и жителите му в храм "Св. Николай Чудотворец". Официалната тържествена церемония по повод Деня на Асеновград се състоя пред паметника на цар Иван Асен II, където бяха поднесени цветя, а слово произнесе кметът на града Христо Грудев. По думите му Асеновград е град с традиции, морал и здраво духовно наследство. Стремеж за независимост, за просветление и възход във всяка една сфера на живота доказахме и сега, във време на криза. Винаги сме били единни и подаващи си ръка в трудности, отбеляза кметът.

Той посочи, че събитията от последните три месеца са отдалечили хората един от друг, но само физически, не и духовно. Той е обнадежден, че отново идва ден за тържествуване, защото наближава новото начало, пробуждането.

На площад "Академик Николай Хайтов" тържествено бе издигнат националният флаг на България. След това в Старинно училище "Свети Георги" се поведе и церемония по удостояване на граждани с почетни звания на община Асеновград.

Днес историческият музей в града, Старинното училище и Етнографската къща приемат посетители с вход свободен.