67% от българите се страхуват да не станат жертва на битова престъпност
67% от българите се страхуват да не станат жертва на битова престъпност / снимка: sxc.hu

67% от българите заявяват, че се страхуват да не станат жертва на битова престъпност. 25% не се безпокоят от посегателства върху тях или имуществото им. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус" в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани от цялата страна.

Страховите нагласи са по-разпространени сред хората на възраст над 59 години, сред жените и сред бедните българи. Жителите на столицата декларират по-висока тревожност в сравнение с жителите на провинцията.

В същото време февруарското изследване на Exacta Research Group регистрира, че най-масовите прояви на битова престъпност през последните дванадесет месеца са кражбите.

Най-разпространени са кражбите от дома, от които твърдят, че са пострадали през последната година около 15% от българите. Веднага след това с равни дялове се нареждат кражбите от вилите и джебчийските кражби, от които са пострадали по около 10 процента от българите.

Много разпространени са още кражбите на селскостопанска продукция, за които сигнализират около 10% от българите, както и измамите, сочени от аналогичен дял респонденти. На този фон, престъпления като грабеж, побой и сексуално насилие, се срещат сравнително по-рядко, въпреки че и техните дялове са непренебрежими. 5% от участвалите в изследването твърдят, че са пострадали от грабеж, 3% - от побой и също толкова са жертвите на сексуално насилие.

В сравнение с предходни години, регистрираме ръст на оплакванията от кражби във вилите на българите. Повече са и хората, които днес твърдят, че са били изнудвани.