260 пациенти искат смяна на джипито
260 пациенти искат смяна на джипито / netinfo

260 пациенти са поискали от началото на годината смяна на личния си лекар, съобщи директорът на РЗОК – Пловдив д-р Борис Джурджев. Само през януари 153-ма души са подали молба в Здравната каса да се запишат в листата на друго  джипито. Одобрение са получили 144, а на 9-тима е отказано, тъй като е липсвала мотивация за смяната. Броят на желаещите през февруари е бил 106, като за всички Касата е дала положителна оценка. През първите два месеца на миналата година 223-ма са сменили личните си лекари, каза шефът на местната Здравна каса.

 

Основните причини, които пациентите посочват за смяна на джипито след законовия срок, са промяна в  адреса и работа в чужбина. Не сa малко и тези, оплакали се от системни грешки в издаваните от техните джипита рецепти, коментира Джурджев.

 

На 100% Касата вече е подписала договорите за дейността през 2009-а с общопрактикуващите лекари и зъболекарите. До края на другата седмица предстои да бъдат сключени и контрактите с медицинските центрове и ДКЦ-тата.Поетапно ще започне и подписването с болниците. Три нови лечебни заведения вече са подали документи за договори с РЗОК. Това са МБАЛ “Тримоциум”, която има 6 отделения, МБАЛ “Здраве”, собственост на Медицински център “Пълмед” и  специализираната болница за  уши, нос и гърло “Св. св. Козма и Дамян” в Тракия, допълни Джурджев.