20 предприятия в областта осигуряват стипендии и работа за дефицитни специалности
20 предприятия в областта осигуряват стипендии и работа за дефицитни специалности / pgsgst.org

Мрежа от 20 предприятия в областта, които да се включат в системата за дуално обучение подготвя Община Пловдив. Това съобщи за Дарик зам.кметът с ресор образование Стефан Стоянов. Бизнесът ще обучава и отпуска стипендии на ученици от 30-те профилирани училища на територията на Област Пловдив за дефицитни специалности на пазара, от които има в момента има голяма нужда, като оператори на машини, техници, технолози, механици, монтьори, стругари и др., поясни още Стоянов.

Решението идва след проведена среща на работодателските организации с вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, на която от предприятията настояха за преструктуриране на програмите в средното образование по общини още от следващата учебна година, разказа зам.-кметът, който беше участник в дискусията.

За целта още от есента на 2016-та година в Пловдив една паралелка ще заработи пилотно по програмата. Намеренията на общинската администраця са от началото на учебната 2017-2018 броят на класовете, които да бъдат включени в дуалното обучение да стане минимум 15.

„Това е твърде наложително, защото безработицата в региона вече е под 5%., което означава, че инвестициите продължават да се увеличават, докато проблемът с намирането на кадри се задълбочава“, коментира още Стоянов.