Здравни специалисти от Ловеч и Силистра обмениха опит и добри практики
Здравни специалисти от Ловеч и Силистра обмениха опит и добри практики / archive.dariknews

Медицинските специалисти от здравните кабинети на учебните и детските заведения от общините Ловеч и Силистра обмениха опит и добри практики в работна среща в люляковия град, информират от пресцентъра на общинската администрация.

През първия ден представителите на двете общини взаимно се запознаха с детското и училищното образование в Ловеч и Силистра. На следващия ден бяха посетени здравните кабинети на училища и детски градини.
По време на срещата в ЦДГ „Зора" бе обърнато внимание на здравословното хранене и наболелите проблеми, свързани с приложението на здравното законодателство в областта на организираното хранене на децата, както и ангажимента им да проследяват и контролират факторите на средата, в която се възпитават децата, учебния режим и спортната дейност.

В СОУ „Св. Климент Охридски" медицинските специалисти от училищата обсъдиха едни от основните задачи на медицинския персонал - профилактика и промоция на здравето и провеждане на здравно образование, във връзка с формиране на убеждения и нагласи за активно отношение към здравето и избор на здравословен начин на живот на учениците. Коментирано бе участието в регионални и национални здравни програми и проекти, наблюдението на физическото развитие и определяне физическата способност на децата и учениците, регистриране на здравното състояние в здравно-профилактичните карти и изготвяне на анализ въз основа на данните, получени от личния лекар.

На работната среща бе обърнато внимание на професионалното обучение на медицинските специалисти, което в Ловеч е традиция от четири години насам. Тъй като обученията надграждат и усъвършенстват основната образователна и професионална подготовка, чрез тях медицинските специалисти придобиват знания и умения в различни тематични области за по-качествено предлагане на здравните грижи. Те предполагат усъвършенстване на медицинските специалисти и са основа за професионално израстване и развитие. „Удоволствие е да се работи с добре подготвени медицински специалисти, с добра квалификация и професионален опит, а за да бъдат те адекватни на новостите в здравеопазването, трябва постоянно да обогатяват и развиват знанията и уменията си под формата на продължаващи обучения", подчерта главният експерт „Медико-социални дейности" в община Ловеч Катя Колева.
Разгледана бе отблизо дейността на детска ясла No3 „Мечо Пух" и на детската кухня в Ловеч.