ВВУБГеорги Бенковски и Спортното училище почетоха своя патрон
ВВУБГеорги Бенковски и Спортното училище почетоха своя патрон / netinfo

Военнослужещи от ВВУБ"Георги Бенковски"-Долна Митрополия и възпитаници на Спортно училище "Георги Бенковски" - Плевен почетоха 139-та година от смъртта на своя патрон.

Тържествата започнаха на 24 май на централния площад в град Тетевен, където се проведе традиционната заря-проверка под командването на подполковник Мануш Иванов с участието на представителни подразделения на ВВУБ"Георги Бенковски" - Долна Митрополия. На събитието присъстваха областният управител на Ловешка област д-р Мадлена Бояджиева и изпълняващият длъжността кмет на община Тетевен Десислав Цветанов.

Слово за живота и делото на Георги Бенковски изнесе подполковник Ивайло Пешаков - Началник-щаб на ВВУБ"Георги Бенковски". В него той подчерта, че героите на Априлското въстание ни завещаха пример за родолюбие, смелост и себеотрицание: "В представите си ние винаги ще виждаме Бенковски да говори пламенно на събранието в Оборище, да чете "кървавото писмо" на Каблешков, да препуска начело на "Хвърковатата чета". Човек на действието, решителен, вярващ, умеещ да убеждава и запалва с примера си". В словото си подп. Пешаков посочи още, че въпреки нееднозначната оценка на Априлското въстание, за всеки българин то ще си остане времето на "пиянството на един народ", дръзнал да последва своя порив за свобода.
Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене, а събитието завърши с тържествена заря.

Честванията продължиха и на следващия ден в местността Костина край село Рибарица, където според "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов Георги Бенковски е предаден и убит.

ВВУБ"Георги Бенковски" и Спортното училище почетоха своя патрон
netinfo

Паметта на революционера бе почетена с почетен караул, отслужена бе и панихида. Ученици от СУ"Георги Бенковски"- Плевен произнесоха тържествена олимпийска клетва, а участници в ежегодния поход "По стъпките на Бенковски" разказаха за посетените от тях исторически места от Панагюрище до Костина.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Апостола на Четвърти революционен окръг от името на институции, организации и граждани, а представители на Национално дружество "Традиция" пресъздадоха последните минути от живота и геройската смърт на Бенковски.

ВВУБ"Георги Бенковски" и Спортното училище почетоха своя патрон
netinfo