validirane
validirane / dariknews.bg
На 22 ноември, заедно с церемонията по валидирането на пощенската картичка и плик, посветени на Плевенската епопея, бяха връчени и наградите на победителите в конкурса за рисунка, есе и песен, който беше проведен също като част от мероприятията по отбелязването на паметната за Плевен и за България дата 10-ти декември.

Преди връчването на наградите, академик Светлин Русев, който е председател на журито на конкурса сподели:
„Истинският награден тук е цялата тази изложба и всеки от участниците, който премина пътя на свободата на Плевен със съзнанието и с вълнението и историята, носи в себе си тази награда. Това е най-голямата награда според мен – пътят, по който минаха тези деца, вълнението, с което стигнаха до своите рисунки и разбира се това беше и награда за нас, които преглеждахме рисунките“. 

validirane
dariknews.bg

В първата категория – деца до 4-ти клас постъпилите рисунки са 57 като първото място е за Марина Сакарска – на 6 г., от детска градина „Слънце“. По решение на Съюза на българските филателисти, през 2018 г. отличената рисунка на 6-годишната Марина ще бъде издадена като марка.

nagr
dariknews.archive

Новината съобщи Румен Петков, който е член на Инициативния комитет за отбелязването на 140 г. от Плевенската епопея.

validirane
dariknews.bg

На второ място е Максим Монев на 10 години, възпитаник на Артшкола „Колорит“, а третото място е за десетгодишната Далия Цакова. 
 
В категорията за деца от 4-ти до 8-и клас, са се състезавали 28 рисунки. На първо място е Магдалена Миленова – VII в клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, втори е Никола Ангелов от Артшкола „Колорит“, и III-то място е за Радослава Панкова – 11 години, също от Артшкола „Колорит“. Поощрителни награди получиха Станислава Парашкевова и Катрин Илиева.

validirane
dariknews.bg

В конкурса за есе първото място е за Елена Таракова, 18 години, 12 клас, ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров“ - Петрич. На II място е есето на Цветелина Христова, 15 години, 10а клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, а на трето – Любомира Димитрова, 16 години, 10 клас, СУ „Николай Катранов“ – Свищов. 
В конкурса за песни първото място спечели Ани Недялкова - на 15 години, от Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен, която е автор на текста и музиката на песента „Майка България“.

validirane
dariknews.bg

Румен Петков, който водеше събитието обяви, че песента на Ани Недялкова е била излъчена в ефира на Българското национално радио, часове преди обявяването на наградените.
„Песента е написана по случай освобождението на България, но тя се отнася и за настоящето, защото и в днешно време България води битки, и ние трябва да се борим за страната ни“, каза Ани Недялкова пред гостите на събитието, които имаха възможността да чуят песента.
Специален гост на събитието беше Негово величество Симеон Сакскобургготски.

validirane
dariknews.bg

validirane
dariknews.bg

validirane
dariknews.bg