Вестниците днес
Вестниците днес / netinfo

Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 7 527 586 лв. по линия на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г." подписа в петък община Плевен. Става дума за сумата по мащабния проект, с който от местната управа възнамеряват да подобрят изцяло инфраструктурата в града, съобщава челно Посоки.
Подписването на договорите по програмата стана в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на ръководителя на управляващия орган на ОПРР Лиляна Павлова и министър Росен Плевнелиев.

Виладжии от Табаковата чешма правят подписка срещу зачестилите кражби, съобщават още от Посоки. Готвим подписка и искаме да разкажем пред медиите какво е полож ението във вилите около Табаковата чешма, заявява Йорданка Маринова, която заедно с мъжа си Кольо имат вила в местността около Табаковата чешма. Там не се търпи вече, твърди жената. Според разказа й самонастанило се ромско семейство краде безнаказано по вилите в лозята. Жената е категорична, че в кражбите е замесен и кварталният полицейски инспектор, който според местните хора не си върши добре работата.

Семейство от Плевен завежда дело срещу полицията, обвинението срещу униформените е за полицейски произвол, разбираме още от страниците на вестника. Детелин Стоянов и Снежа Борисова вече са внесли жалбата си в прокуратурата, наели са и адвокат, който да ги представлява в съдебната зала. Те са главните действащи лица на среднощния екшън-гонка с Ауди и полоцейска патрулка, разиграл се преди около седмица по улиците на Плевен. Семейството не оспорва факта, че не е спряло за полицейската проверка, но отказва категорично да приеме последвалите полицейски действия и стрелбата по тях.

Водещата тема на другия всекидневник Посредник днес е свързана със съдбата на Лозаро-винарския научен изследователски институт в Плевен, който ще става дирекция на никому неизвестната Изпълнителна агенция по лозата и виното. Колегите от вестника са събрали няколко мнения на плевенски специалисти, които са категорично против предстоящата реформа. Част от мненията сочат, че това е «опит да се унищожи българското лозарство», «необмислена инвазия срещу науката», «унищожаване на всичко постигнато от института за 108 години». Цялата 4-та страница е посветена на проблема.

Посредник информира и за две полицейски акции, в които бяха арестувани престъпници, действали в региона. Полицията удари осем адреса на крадци на гориво от село Бохот. В друго проблемно село - Мечка, са задържани други осем мъже от ромски произход, участвали в редица кражби на имущество в селото.