/ dariknews.archive
Предложение за учредяване на национална литературна награда на Плевен, която да носи името на Никола Ракитин, ще обсъжда в заседанието си този месец Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност" в Общинския съвет.

Почина Георги Стойков - почетен председател на Дружеството на писателите в Плевен

Предложението идва от поета Найден Вълчев, автор на текста на емблематичната песен „Една българска роза“. В писмото си той посочва, че въпросът е обсъждан в годините назад няколко пъти, но все не се е стигало до решение.

„Такива награди имат Свищов, Троян, Ловеч…Със Съюза на писателите се определя/изработва статутът, може да бъде безпарична, обикновено се връчва на празника на града…Наскоро пак говорихме за това с Георги Константинов, Плевен не бива да бъде чужд на тази идея“, пише Найден Вълчев в писмото си, адресирано до кмета на Общината Георг Спартански.

Румен Петков подари ценен портрет на Никола Ракитин на едноименното читалище в Плевен

От своя страна градоначалникът е препратил писмото до председателя на Общински съвет-Плевен, Мартин Митев, посочвайки, че такива награди се учредяват с решение на местния парламент. По въпроса следва да се произнесе и Постоянната комисия по култура, тъй като става дума за статут, финансиране, критерии за връчване и т.н.

Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност" с председател Петя Василева се събира за заседание седмицата преди редовната априлска сесия на местния парламент. Предстои насрочването на конкретната дата и час.