rakitin
rakitin / darik
На 31 октомври, лидерът на ПП АБВ Румен Петков подари на читалище „Ракитин“ в Плевен ценен портрет на патрона на читалището – поета Никола Ракитин.
За събитието заедно с Петков бяха проф. Иван Маразов, издателят Иван Гранитски, проф. Стоян Райчевски и доц. Георги Кючуков.
Пред домакините и гостите на събитието, Румен Петков каза:
„За нас е много важно да уважим деня на будителите, защото това е един от най-светлите празници на българската идентичност. Избрахме читалище „Ракитин”, за да подарим този чудесен портрет на патрона Никола Ракитин, чийто автор е Дора Бонева. Ние като политическа партия имаме традиции и за нас е много важно да бъде съхранено българското културно наследство“.

rakitin
darik

Издателят Иван Гранитски сподели:
„За пореден път с лични усилия благодарение на Румен Петков книги от български автори постъпват във фонда на читалищна библиотека. Сред тях са книги на проф. Райчевски и проф. Маразов.
Дора Бонева е един от майсторите на съвременния портрет, има цяла серия с портрети на български писатели. При една среща на Петков и Дора Бонева преди месец се роди тази великолепна идея да получите този ценен портрет на Никола Ракитин. Няма по-подходящо място от това читалище. Радваме се, че сме съпричастни с празника на будителите – хубаво е да тачим и поддържаме българските традиционни празници“, каза Гранитски и допълни, че възнамерява заедно с професорите да направи предложение до БАН, поетът Никола Ракитин да бъде включен в учебните програми на по-горните класове в българските училища.

rakitin
darik

Румен Петков подари на читалището и разделители за книги, изработени по идея на АБВ - младежи. На част от тях младите хора са формулирали проблемите на българското общество и са дали вариант, как да бъдат разрешени.
Един от разделителите съдържа имената на български будители, с буквите от чиито имена е образувана българската азбука.

rakitin
darik

rakitin
darik