Троянското читалище Наука получи ново оборудване
Троянското читалище Наука получи ново оборудване / Снимка: пресцентър на община Троян

Ново компютърно оборудване получи библиотеката при троянското НЧ "Наука 1870 год.", съобщават от пресцентъра на местната администрация. 13 настолни компютъра, преносим компютър, мултифункционално устройство, цветен принтер, проектор и екран вече са инсталирани в залите на библиотеката и са достъпни за потребителите.

Оборудването е по програма "Глобални библиотеки - България". Идеята на проекта е библиотеката да даде възможност на своите читатели да получат достъп до информационното пространство и глобалното информационно общество. Тя ще предоставя безплатен достъп до интернет и ползване на компютрите. Също така ще се превърне в място за учене през целия живот и придобиване на нови знания и умения.

Чрез включването в проект "Глобални библиотеки - България" се прави една важна крачка по посока на модернизацията на библиотеката и превръщането и утвърждаването й като основен обществен и информационен център на територията на община Троян, уточняват от пресслужбата. Подкрепа по време на дейностите по проекта библиотеката е получила от председателя на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска и ръководството на Община Троян.

Престои до края на месец декември новата техника да се инсталира и в читалищните библиотеки в селата Борима, Дебнево, Черни Осъм и Шипково. В началото на 2011 год. ще стартират и обучителни програми.