Стартира изграждането на корпуса на новия факултет по фармация в МУ-Плевен
Стартира изграждането на корпуса на новия факултет по фармация в МУ-Плевен / dariknews

С първа копка на 17 юни, министърът на образованието и науката проф, Анелия Клисарова и ректорът на Медицински университет - Плевен поставиха началото на изграждането на корпуса на новия Факултет по фармация към университета.

Стартира изграждането на корпуса на новия факултет по фармация в МУПлевен
netinfo

"Днес е един знаменателен ден за висшето училище! Днес полагаме началото на един много важен етап от реализирането на проекта за факултет по фармация", каза проф. Славчо Томов. Той припомни, че преди година и половина ръководството на университета е заложило проекта в мандатната си програма. "Зад този проект застанаха изключително много хора и институции, в това число общинското и областното ръководство на Плевен, Министерството на образованието в лицето на проф. Клисарова, както и правителството".

Стартира изграждането на корпуса на новия факултет по фармация в МУПлевен
netinfo

Ректорът обясни, че новият факултет няма да дублира подобните структури на другите университети в страната, а ще произвежда магистър-фармацевти, които ще се влеят, както в аптечната мрежа в страната, така и в производството на фармацевтичните заводи, "което ще бъде в подкрепа на идеята на министър Клисарова за пряко обвързване на обучението с производството", уточни той.

Проф. Томов отбеляза решаващата финансова подкрепата от страна на правителството, чрез Министерството на образованието със средства по публично-инвестиционна програма "Растеж и раазвитие на регионите" на стойност 3,8 млн. лева. По повод отбелязването на 40-та годишнина на МУ-Плевен, той връчи на министър Клисарова Почетен знак - "40 години Медицински университет - Плевен".

Стартира изграждането на корпуса на новия факултет по фармация в МУПлевен
netinfo


"Идеята за факултета по фармация е чудесна и много навременна", каза Анелия Клисарова и уточни, че за един университет е важно да има акредитации и факултати в няколко професионални направления.

Тя коментира, че фармацията е древна наука, но в днешно време е много динамична и това, което липсва напоследък е именно практическото обучение и връзката между теория и практика, а от там и връзката между науката и бизнеса.
Министърът уточни, че студнтите в новия факултет по фармация ще могат да провеждат своите практически обучения в реална работна среда във фармацевтичния завод в Разград.

Сред официалните гости на събитието бяха доц. Мария Фъртунова - директор на Дирекция "Висше образование" към МОН, областният управител на Плевен Илиян Йончев, проф. д-р Димитър Стойков - кмет на Община Плевен, проф. Иван Черноземски - член на настоятелството на МУ-Плевен, проф. Грирор Горчев - почетен ректор и член на настоятелството на университета, главният секретар на Областна администрация Емил Димитров.