Стартира форум за специалисти по здравни грижи
Стартира форум за специалисти по здравни грижи / archiv.DarikNews

По повод Международния ден на сестринството в „УМБАЛ Д-р Г. Странски" ЕАД град Плевен в понеделник бе даден старт на Третия научно-практически форум за специалисти по здравни грижи - „Седмица, посветена на Международния ден на сестринството - 12 май".

Семинарът бе открит от Изпълнителния директор на УМБАЛ - Плевен д-р Наташа Манева. С благодарност за усилията, които полагат в грижите за пациентите на Университетската болница, д-р Манева пожела успешна работа на специалистите по здравни грижи.

Обучението, посветено на Международния ден на сестринството е традиция за лечебното заведение и ще продължи до 10 май, обяви главната сестра Ивайла Петкова.
В първия ден медицинските сестри Таня Тодорова и Снежана Илиева от Клиника по анестезиология и интензивно лечение, под редакцията на проф. д-р Радко Радев и ст. м.с. Димитрина Боева представиха темите: „Централен венозен източник: поставяне, наблюдение, поддържане, усложнения. Участие на медицинската сестра" и "Ендотрахеална интубация - роля на медицинската сестра".

В сесията на 8 май ще бъдат разгледани въпросите за "Повлияване на хематоми след интравенозни манипулации" с лектор д-р Владимир Бойчев и "Етичен кодекс на професионалистите по здравни грижи", "Права и отговорности в дейността на професионалистите по здравни грижи", представени от гл. ас. Макрета Драганова от Факултет "Обществено здраве" - Медицински университет - Плевен.
Доц. Евгения Димитрова ще представи темите: "Системи за оценка и контрол дейността на персонала. Внедряване в практиката. Ролята на професионалистите по здравни грижи в процеса на оценка и контрол", а старша медицинска сестра Катя Христова - "Стрес на работното място - разпознаване, оценка, стратегии за справяне".

В заключителната сесия на 10 май, лаборанти от Университетската болница са подготвили диагностичните услуги, които се извършват в медико-диагностичните клинични лаборатории със съдействието на доц. Аделаида Русева. Презентацията ще бъде представена от Севим Неделев. Механизмите за намаляване на риска за специалистите по здравни грижи при работа с кръв и кръвни продукти ще бъдат анализирани от медицинска сестра Лиляна Михайлова.

Седмицата ще зъвърши със Сателитната сесия за специални грижи за болните с онкологични заболявания, която ще се проведе в рамките на Националната конференция на Българското хирургично дружество.