Според И. Йотова са нужни повече възможности за мажоритарен елемент
Според И. Йотова са нужни повече възможности за мажоритарен елемент / archive.dariknews

"Моето мнение е, че трябваше да се дадат повече възможности за мажоритарен елемент", каза Илияна Йотова на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

"Не съм привърженик на системата, която казва, че трябва да имаме 31 мажоритарно избрани кандидати, защото за мен това е лошият опит от предишните избори", допълни тя.
Йотова обясни, че ако се заговори за "немски вариант", това би означавало много сериозни реформи в законодателството и Конституцията, защото например в Германия няма "заковани" мандати.

Според нея е трябвало още малко да се свали нивото на преференциите, които в момента са 5% за евроизборите и 7% за национални избори. Това би позволило на хората да могат да пренареждат листите и по-лесно да изразят предпочитанията си към дадена личност, което е всъщност мажоритарният елемент.

Илияна Йотова каза, че всеки момент се очаква с указ на президента да бъде посочена точната дата за провеждане на изборите за Европарламент в страната. Тя припомни голямата еуфория около провеждането на първите у нас такива избори през 2007 година, когато хората в България, станала току що член на ЕС са мислели, че като с магическа пръчка ще се решат много национални проблеми като и изботите през 2009 г. са били също под това влияние. "Сега изборите ще бъдат много трудни, защото очакванията на българите са те да дадат резултат по-скоро във вътрешно политически план, отколкото да се прави европейска кампания".

Според нея обаче, трябва да се говори и за това, какво иска България като държава и къде иска да бъде тя след 2014 година. "През последните години ние загубихме авторитет в европейските институции и се върнахме в годините, когато бяхме приети в съюза".

Тя припомни, че все още не сме част от Шенген и отношението към българи и румънци не е по-добро в страни като Англия, Германия, Франция. "Заля ни вълната с бежанците - ново предизвикателство за нас и нашите системи се огънаха, защото се оказахме безкрайно неподготвени. Имаме доста сериозни протеснения относно провеждането на самата кампания в ЕС, защото изглежда, че някои партии в Европа ще изградят цялата си кампания върху темата срещу българи и румънци и въобще срещу новите в Европа".

Илияна Йотова каза, че със срещите си цели да види какво мислят хората след седем години членство в ЕС, доколко и как Европа е влязла в живота им. Оценяваме ли си състоянието в съюза и дали се е засилил евроскептицизма, защото от една страна са социологическите проучвания, но по добре е да бъдат чути хората и на база на тяхното мнение да се направят посланията в програмата така, че да се намалява скептицизма у тях.

"Ние вярваме твърдо, че европейките институции в следващия мандат ще се управляват от доминиращо социалистическа парламентарна група".
Тя припомни, че в момента Европейската комисия е доминирана от десни политици, а в Европейския парламент, десните са с около 80 човека повече.

"Ние казваме, че те провеждат една грешна политика, която не само не извади Европа от кризата, а я задълбочи още повече и ние имаме своите политически идеи и предложения, които с една промяна в съотношението на политическите партии в ЕП сме убедени, че до голяма степен ще можем да променим", каза Йотова.