Шефът на Топлофикация-Плевен алармира за проблем, намалил доставката на газ с 50%
Шефът на Топлофикация-Плевен алармира за проблем, намалил доставката на газ с 50% / dariknews.archive

С писмо до медиите, изпълнителният директор на ""Топлофикация - Плевен" - ЕАД инж. Иван Гетов информира за сериозен проблем в плащанията между ТЕЦ-Плевен, НЕК-ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД, който доведе до ограничаване на доставката на природен газ с 50 %. Мотивът за налаганото ограничение са неизплатени задължения към "Булгаргаз" ЕАД.

Ето какво се казва в писмото:

"Държа да Ви уведомя, че на 13.08.2014 г. в представляваното от мен дружество пристигна писмо от "Булгаргаз" ЕАД, с което ни уведомяват за ограничаване на доставката на природен газ с 50 % считано от 08:00 часа на 14 август 2014 г. Мотив за налаганото ограничение са неизплатени задължения към "Булгаргаз" ЕАД.

Във връзка с ускорено погасяване на задълженията на "Топлофикация - Плевен" - ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД, на 11 декември 2013 г. "Топлофикация-Плевен" ЕАД, НЕК-ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД подписаха тристранно споразумение, по силата на което средствата, дължими от НЕК-ЕАД на "Топлофикация-Плевен" ЕАД за произведена и продадена ел. енергия да се превеждат директно на "Булгаргаз" ЕАД за покриване на задълженията за ползван природен газ от "Топлофикация-Плевен" ЕАД.

В резултат на задлъжнялост, НЕК-ЕАД са извършвали само частични плащания на дължимите суми към "Булгаргаз" ЕАД като в резултат на това има незаплатени фактури от 01 април 2014 г. до настоящия момент.

Към 25 август 2014 задълженията на "Топлофикация-Плевен" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 29 608 000 лева, а вземанията от НЕК-ЕАД по фактури към 31 юли 2014 г. са 25 455 000 лева, лихвите за забава към 25 август 2014 г. са 1 395 000 лева и вземания за реално продадена електрическа енергия за периода 01.08 - 25.08.2014 година са 3 768 000 лева. Общо вземанията на "Топлофикация-Плевен" ЕАД от НЕК-ЕАД към 25 август 2014 г. са в размер на 30 618 000 лева.

От изложените данни е видно, че вземанията от НЕК-ЕАД надхвърлят задълженията на "Топлофикация-Плевен" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД с 1 010 000 лева и при нормално разплащане, задължения на "Топлофикация-Плевен" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД няма да има.

Интересен е фактът, че Булгаргаз начислява лихви за забавените плащания на Топлофикация Плевен, но в същото време НЕК не приема лихвите за забавените плащания към Топлофикация Плевен. Тристранното споразумение не се спазва от страна на НЕК, и Топлофикация Плевен постоянно търпи загуби от начисляваните лихви за забавени плащания от страна на НЕК към Булгаргаз.

Налагането на ограничителни мерки при доставката на природен газ за "Топлофикация-Плевен" ЕАД ще доведе до нарушено топлоснабдяване на гражданите на град Плевен, влошаване на технико-икономическите параметри, ефективността на производството и дебаланс на продаваната електрическа енергия. Всичко това крие значителни финансови загуби за представляваното от мен дружество".

В заключение, изпълнителният директотр на ТЕЦ-Плевен заявява, че "Топлофикация - Плевен" - ЕАД не е причина за забавяните плащания от страна на НЕК - ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД и няма вина за затрудненията, които изпитва "Булгаргаз" ЕАД в разплащанията си към своите доставчици.

"Следва да се има предвид че НЕК-ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД са под ръководството на Български Енергиен Холдинг, в чиито възможности и задължения е разрешаването на изложения проблем и заявяваме, че "Топлофикация - Плевен" - ЕАД няма намерение да става изкупителна жертва в очите на българското общество, да трупа негативи и да създава притеснения на своите клиенти".