С преглед на любителското творчество Плевен отбеляза Деня на самодееца
С преглед на любителското творчество Плевен отбеляза Деня на самодееца / dariknews.archive

С концерт в зала „Катя Попова" самодейци от община Плевен отбелязаха празника си - 1 март. В първия ден на март, който е символ на възраждащия се живот и вярата в доброто, празнуват всички читалищните дейци, творците и изпълнители на любителското творчество. Организатор на концерта бе председателя на читалище „Ракитин" - Чавдар Луканов.

В прегледа на любителското творчество участие тази година взеха колектив от 10 читалища в общината. Читалище „Просвета" - с. Ясен бе представено от мажоретния си състав, а самодейци от читалищата „Пробуждане" - с. Пелишат и "Климент Браницки" - гр. Славяново изпълниха народни песни. От читалище „Христо Ботев" - с.Беглеж участваха с хип-хоп и електрик робот танц, а от читалище "Пробуда" в с. Буковлък - с ромски танци. Хора и песни бяха подготвили самодейците от читалище „Изгрев" в с.Опанец, хора изпълниха и представителите на читалище „П.Хилендарски" - гр. Славяново.

От Плевен на сцената излязоха Хора за македонски песни при читалище „Парашкев Цветков", групата по спортни танци при читалище „Хр.Ботев" и представители на читалище „Цветан Спасов".

За първи път на празника за Деня на самодееца бе представен и емблематичния руски танц „Калинка". С изпълнението си децата от Школата по народни танци към Фолклорен ансамбъл "Дружба" при читалище „Ракитин" с художествен ръководител Иваничка Гергушка, вдигнаха публиката на крака. Най - голямата награда за всички участници в концерта бяха бурните аплодисменти на публиката.