Родният дом на Григор Вачков се превръща в център за култура и творчество
Родният дом на Григор Вачков се превръща в център за култура и творчество / levski.press

На 19 декември 2013 година между ДФ„Земеделие" и СНЦ„Григор Вачков" - село Трънчовица беше сключен договор за отпускане на финансова помощ по мярка 321 по ПРСР за реализирането на проект „Трансформиране родния дом на артиста Григор Вачков в информационно-технологичен център за култура, творчество и комуникация".

Договорът е на стойност 611 410 лв. с ДДС. Финансирането е в размер до 100% от одобрените и реално извършени разходи за реализирането на проекта като 80% от отпуснатите средства се осигуряват от Европейския съюз и 20% от Държавния бюджет на Република България.Това съобщиха от пресцентъра на Община Левски.

Сдружение с нестопанска цел/СНЦ/ - „Григор Вачков" беше регистрирано през август миналата година на територията на кметство село Трънчовица и негова цел беше да кандидатства по мярка 321 на ПРСР.

Проектът и заявлението за кандидатстване бяха подготвени с активната помощ на Община Левски и на 10 септември 2013 год. бяха приети във фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция РБ, уточни председателят на Управителния съвет на СНЦ „Григор Вачков", Блажо Николов.

Проектът предвижда изграждането на културен център в чест на обичания от поколения българи актьор - Григор Вачков. Ще бъде извършено благоустрояване на имота, където е роден и отрасъл големият актьор като ще бъде създаден и парк-музей, който ще представя детството и творчеството на Григор Вачков.

Родният дом на Григор Вачков се превръща в център за култура и творчество
netinfo

Предстои да бъде изградена и самодейна амфитеатрална сцена подходяща за организиране на различни културни мероприятия на открито. В сутерена на сцената ще бъде разположен информационно-образователен център, обзаведен с мултимедия, компютри и видеофилми за местния културен живот и за живота и творчеството на Григор и Мартина Вачкови.