РИОСВ - Плевен участва в спасяването на белоглав лешояд
РИОСВ - Плевен участва в спасяването на белоглав лешояд / riosv-pleven

След сигнал от сдружение „Зелени Балкани" РИОСВ - Плевен помогна за спасяването на млад екземпляр от защитен вид Белоглав лешояд (Gyps fulvus), информираха от инспекцията. Птицата била намерена от местен жител в безпомощно състояние в местността „Голия връх", землището на Луковит.

При огледа е констатирана жълта маркировка на крилете с изписан с черни букви номер К9R, жълт пръстен на левия крак с номер К9R и метален пръстен с номер 1113690 на десния крак. Лешоядът е във видимо добро здравословно състояние. По марката е установено, че птицата е пусната през април 2016 г. от адаптационната волиера в района на с. Долно Озирово, област Монтана, на територията на Природен парк „Врачански Балкан", във връзка с изпълнението на проект „Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България" по програма Life +. На основание чл. 39, ал. 2, т. 1 от Закона за биологичното разнообразие екземплярът е предоставен на Георги Стоянов, координатор по проекта на територията на ПП „Врачански Балкан", за да бъде пусната на свобода в района на адаптационната волиера.

За защитените видове от Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие се забраняват: улавяне или убиване, преследване и обезпокояване на екземпляри; унищожаване или вземане на яйца; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; препариране, излагане на публични места. Забранено е още да се вземат от естествената им среда и да се отглеждат като домашни любимци. Лице, което е намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми за това най-близките Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

За намерени екземпляри от защитени видове в безпомощно състояние може да сигнализирате на „зеления" телефон на РИОСВ - Плевен 064/801 772 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.