Рицарите тамплиери се събират на събор в Плевен
Рицарите тамплиери се събират на събор в Плевен / netinfo

Плевен е домакин на събора (капитул) на Великия приорат на България на Ордена на рицарите тамплиери от Йерусалим - "Свети Иван Рилски". За първи път форумът ще се състои при открити врати за тези, които искат да наблюдават ритуала на ордена. Това съобщиха домакините на събора.

 

Великият приорат на ордена на рицарите тамплиери в България се оглавява и ръководи от Великия магистрален приор - Негово Превъзходителство великия офицер на ордена на храма - Рицаря на великия кръст Асен Асенов, който ще присъства на събора в Плевен.

Върховният военен орден на храма на Йерусалим се счита за законния исторически директен наследник на древния Орден на храма, основан през 1118 г. от деветимата Рицари основатели.

 

Принципите, които всеки член на Върховния военен орден на храма от Йерусалим (O.S.M.T.H.) възприема, са: да пази християнската вяра, да поддържа християнското присъствие и влияние в Светите земи и разпространението му в целия свят, да подкрепя и да служи на слабите, бедните и болните, както и да насърчава и подпомага делата на християнско милосърдие и благотворителност, да подкрепя и пази онеправданите, както и да работи за моралното и духовно заздравяване на ордена. Орденът на храма се занимава и с издирване, реставрация, консервация и проучване на паметници и архиви, които съдържат свидетелства за древните принципи и дела на ордена, както и неговото духовно наследство.

 

O.S.M.T.H. до известна степен е загубил строгите си монашеските черти, а военният характер на ордена се отнася само до вътрешната структура на ранговете в него, до спазването от страна на членовете на правилата за поведение и подчинение на по-висшестоящите ръководители, на различните нива и длъжности, разказаха организаторите.