Реформаторският блок - основен мотор на промените
Реформаторският блок - основен мотор на промените / archive.dariknews

На първата си официална пресконференция, представители на шестте партии-участнички в Реформаторскя блок в Плевен заявиха, че България не би могла да излезе от обществено-политическата и социално-икономическата криза, в която се намира, без да бъдат изпълнени шестте стъпки, предложени от РБ.

Водещият на пресконференцията, която се състоя на 12 декември 2013 г. в пресклуба на БТА в Плевен д-р Цветан Димитров съобщи, че на неофициална среща на партийните активи предния ден, са били обсъдени проблемите по структурирането на Реформаторския блок и са начертани основните насоки в неговото развитие в Плевен.

Стефан Милев - областен председател на Движение България на гражданите съобщи, че на първото разширено заседание, участниците в Реформаторския блок в Плевенска област са стигнали до решението, до края на годината да се направи споразумение между всички, включени в блока партии, което според него ще позволи да се работи на пълни обороти по места.
Той коментира, че идеята е Реформаторският блок да се превърне в основен мотор на промените в страната, за което ще е необходима голяма обществена подкрепа.

Председателят на БЗНС в Плевенска област Милчо Илиев припомни поведението на демократичните формации в началото на прехода, първите цели на СДС и кулминацията, постигната по времето на Костов, както и последвалото политическо инженерство. Според него фактът, че партиите в Реформаторския блок са преминали през всичките етапи на промените е една гаранция, че в него няма да бъдат допуснати ретроградни процеси. „Реформаторският блок ще бъде стандарт за това, което става в България", каза Илиев.

Стефан Ганев като представител на партия Синьо единство и член на националното й ръководство сподели, че идеята е да се върви към един субект като в този процес ще са необходими и множество лични компромиси от страна на отделните участници в блока.

Реформаторският блок  основен мотор на промените
netinfo

Областният председател на СДС  д-р Мариана Лазарова обяви, че предстои създаването на Граждански съвет, което само по себе си означава, че „Реформаторският блок освен политически е и граждански отворен". Тя обясни, че до края на януари 2014 г. Гражданският съвет трябва да е готов, а такива ще бъдат създадени в страната до края на идната пролет.

В него ще бъдат приети между 15 и 20 души, като условие за включването им в Гражданския съвет ще е да не членуват в партия и да не са били сътрудници на службите. Той ще бъде отворен за приемане на още негови членове и ще има консултантска функция като ще може и да въздейства върху решенията на Реформаторския блок.

Тодор Еленков - общински председател на ДСБ отбеляза необходимостта от създаването на този траен политически съюз и подчерта, че България се нуждае от сериозни реформи. „Уродливата форма на купуване на гласове роди импотентен парламент", каза той коментирайки връзката между партия Атака, ДПС и БСП.

Председателят на Народна партия „Свобода и достойнство" в Плевен Телият Осман каза, че Реформаторският блок е единствената алтернатива в момента, но са нужни ясни правила, прилагани при перманентна превенция. Той коментира, че това че „Свобода и достойнство" е млада партия, но „това я прави по-лесно приспособима".
Всички представители на партиите от Реформаторския блок изразиха надеждата си, до края на 2013-та да бъде подписано споразумението между партиите в блока.