Р.Петков: Контрабандата, бонусите и бордовете изяждат парите за пенсии и социални услуги
Р.Петков: Контрабандата, бонусите и бордовете изяждат парите за пенсии и социални услуги / abv.pleven

Контрабандата и държавните хранилки - бонуси и бордове, изяждат парите за пенсии и социални услуги, заяви Румен Петков. Той и областният координатор на АБВ Цветан Антов се срещнаха с хората от село Петърница и град Червен бряг.

Пред хората Румен Петков заяви, че АБВ е против държавните хранилки, към които изтичат огромни средства. „Нашето мнение е, че на този режим на хранилки трябва да му се сложи край. Сега това се прави в най-извратени форми. Има бордове на предприятия, в които заплати на членове, които не вършат за пет пари работа, надхвърлят 10 хиляди лева на месец . Общо в държавните предприятия ние трошим половин милион лева месечно за заплати на хора, които не вършат нищо. Има крещящи примери - на борда на летище Стара Загора председател е човек, който се занимава със зайцевъдство. „Речно плаване" в Русе - в борда са двама писатели.

Бордът на Национална компания „Стратегически и инфраструктурни проекти" - и там е хранилка, там председател на борда е общинският председател на БСП в Плевен Цветко Цветков. Същевременно на пенсионерите им увеличиха пенсиите с 4 лева. Не е нормално и не е почтено да се отнасят с хората по този начин", каза Румен Петков.

РПетков Контрабандата бонусите и бордовете изяждат парите за пенсии и социални услуги
netinfo

Той засегна и проблема с бонусите, раздавани като допълнително материално стимулиране в администрацията. „Министър-председателят трябва да обясни колко и какви са бонусите, раздавани в администрацията и за какво се дават. Ето на тези неща АБВ казва край", категоричен е Петков.

Контрабандата в България придобива чудовищни размери, заяви той. „През 2005 година контрабандният дял на цигари в България е 35 процента, 2008 година - 14 процента, което е относително приличен дял за ЕС, през 2012-а отива на 45 процента и сега е над 50 процента. Това означава 800 млн. лева по-малко приходи в бюджета. Общо три пера контрабанда - цигари, алкохол и горива, носят щети за милиард и половина. Ние се борихме срещу правителството на Бойко Борисов с този мотив - калинките и хранилките. Сега нивото на контрабандата е по-високо. За какво става дума? Или държавата е част от контрабандата, или не може да се пребори. Милиард и половина са пенсиите на хората от третата възраст. Не се ли предприемат стъпки и действия за пресичане на това, няма как да вървим напред", заяви Петков.

АБВ спира лъжата в политиката, каза Румен Петков. „ Ръководството на БСП излъга по един много циничен начин гражданите в няколко направления. Първо, относно изграждането на АЕЦ „Белене". Спомняте си, че миналата година през януари ние убеждавахме много активно за участие в референдума, това беше и позицията на партийното ръководство - да проведем референдума, да го спечелим и веднага след влизането във властта да отидем към изграждане на атомната централа. Независимо от проведения референдум, независимо, че има инвеститорски интерес, Втора атомна не се строи. Ръководството на БСП в НС въобще не коментира този въпрос. Много груба беше лъжата в предизборната кампания, че предстои разкриването на 250 хиляди работни места. По-скоро за тази година са закрити работни места, например корабостроителницата в Бургас - предприятието е ликвидирано и на улицата са изхвърлени 150 човека. В Търговище също е ликвидирано цяло предприятие. В рамките на тази година ние имаме закрити няколко хиляди работни места, е не разкрити 250 хиляди нови", каза Румен Петков. Приоритет на АБВ в региона е въвеждането в експлоатация на газонаходището в Девенци, което е с голям капацитет.

Хората от Петърница и Червен бряг споделиха проблемите, които ги интересуват и засягат. Сред тях са безработицата, нелепите кадрови решения на управляващите, лошата инфраструктура, бъдещето на региона. Сред въпросите е и този за командировъчните на депутати и служители на държавната администрация. „Аз твърдя, а това може лесно да се провери, че не съм взел една стотинка командировъчни през годините, в които съм бил министър и депутат", заяви категорично Румен Петков.