Президентът открива Младежка визия за развитие на България в МУ-Плевен
Президентът открива Младежка визия за развитие на България в МУ-Плевен / president.bg

За трета година под егидата на държавния глава Росен Плевнелиев ще се проведе инициативата „Младежка визия за развитие на България", която има за цел да насърчи участието на млади хора в процеса на вземане на решения при определянето на приоритетите на институциите за развитие на страната ни.

На 1 декември 2014 г. домакин на дискусиите по инициативата „Младежка визия за развитие на България" ще бъде Медицински университет - Плевен. Президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на срещата с абсолвентите на тема „Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор". По време на събитието участниците ще проведат дискусии със секретарите на държавния глава по важни обществени въпроси.

Домакин на предходното издание на инициативата, което се проведе през декември 2013 г., беше Пловдивският университет „Паисий Хилендарски". Близо 100 абсолвента от университети в страната и в чужбина дискутираха с екипа на държавния глава на тема „Моят свят" - Световният дебат на ООН, посветен на Целите на хилядолетието и новия Дневен ред за развитие на света след 2015 г., през погледа на младите хора в България. Национална цел на България". Идеите на участниците в инициативата залегнаха в българската позиция по глобалния Дневен ред на ООН за развитие след 2015 г.

Акредитираните висши учебни заведения в България са поканени да предложат за участие абсолвенти, завършили с най-висок успех образователно-квалификационна степен „бакалавър" или „магистър" след 1 януари на текущата година. Участие в инициативата могат да вземат и абсолвенти, които са завършили образованието си в чужбина и отговарят на изискванията на инициативата за 2014 г.