През септември откриваме фериботния комплекс Никопол-Турну Мъгуреле ?
През септември откриваме фериботния комплекс Никопол-Турну Мъгуреле ? / netinfo

Откриването на фериботния комплекс "Никопол -Турну Мъгуреле" най- вероятно ще се случи през първото десетдневие на месец септември тази година. Това предположение изказа днес пред медиите областният управител Цветко Цветков.

Според губернатора, основните пречки до сега комплекса все още да не е влязъл в експлоатация са бюрократични. Той посочи, че в момента има изчакване и от страна на фирмите оператори в комплекса. Те считат, че докато не стане готов пътя Плевен - Никопол и не приключи ремонтът на прохода "Хаинбоаз" не трябва да се пуска фериботния комплекс. Причината е, че финансовите приходи няма да са достатъчно, защото основния поток от товарни автомобили се очаква да минава през прохода, който все още е в ремонт.

Въпреки, че не е започнала експлоатацията на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, от българска страна има подготвен проект за осъществяването на още една фериботна връзка между двата бряга на Дунав. Община Долна Митрополия е изготвила и внесла за одобрение проект за създаването на фериботна връзка "Байкал - Корабия". Проектът е по програма "Трансгранично сътрудничество", мярка "Достъпност" и е на стойност 4 млн. евро, съобщи Александър Печеняков, кмет на община Долна Митрополия. Водеща страна по проекта е българската община, тя ще трябва да извърши дейноти на стойност 2,5 млн. евро, а останалите пари ще се усвояват от румънската страна участник.

Фериботът ще е с вместимост 50 места за пътници, 10 за леки и 2 за лекотоварни автомобили. Ако бъде одобрен, проектът трябва да се реализира в рамките на 18 месеца.