Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg


В голямото междучасие
Родители подават закуски през решетките на оградата
До крайната мярка портата на ОУ "Цветан Спасов" да се затваря в голямото междучасие се е стигнало след слух за блъснато дете на пешеходната пътека пред училището преди няколко дни. В резултат на това директорът на учебното заведение Лили Маринова е издала заповед никой да не напуска двора в голямото междучасие, като дежурният портиер зорко следи за спазването й.
Оказа се, че част от родителите категорично одобряват забранителната заповед, друга част обаче също толкова категорично са против.
За коментар потърсихме г-жа Маринова, която ни обясни, че в действителност блъснато дете от "Цветан Спасов" няма, и въобще не се знае дали има някаква истина в тази мълва, но с оглед сигурността на децата са решили да ограничат достъпа им до улицата.
"Въпреки изобилието на закуски долу в лавката, и то качествени - без пици, без енергийни напитки, те тичат, пресичат улицата където им падне, а не на светофара, минават пред колите, а това е опасно за тях. Много пъти шофьорите на таксита от пиацата отпред, а и граждани са сигнализирали за такива случаи, нека децата да разберат, че ние не ограничаваме тяхната свобода, а го правим само и единствено за собствената им безопасност сподели директорът.

Държавата отпуска средства за ремонт на Историческия музей
Дейностите ще обхванат покривната конструкция, както и подмяна на дограмата
Както стана ясно от прессъобщение на Областна администрация, министър Симеон Дянков е бил на посещение в Плевен миналия четвъртък, като по време на визитата си той е разгледал и Регионалния исторически музей. За мен беше истинско удоволствие да представя експозицията на РИМ - Плевен пред министър Дянков, независимо че тя е на почти 30 години и се усеща, че е поостаряла, сподели директорът на музея Стефка Григорова. По думите й, проблемите със сградата на музея не са един и два, но Симеон Дянков е изразил готовност да бъдат предприети ремонтни действия на РИМ. Надявам се, че още до края на този месец ще обявим обществена поръчка за извършване пълна подмяна на покрива на музея, както и на неговата дограма, за стопроцентово асфалтиране на алеите в парка на РИМ и за частично обновяване на експозицията, сподели очакванията си директорът на Историческия музей.

РИМ става достъпен за инвалиди
Официално съобщение, че е спечелил финансиране по проект "Изграждане на достойна среда за хората с увреждания" за доставка и монтаж на съоръжение за нуждаещи се е получил Регионалният исторически музей в Плевен вчера, научи "Посредник" от неговия директор Стефка Григорова. Стойността на проекта е 40 180 лв. На 10 май ще бъда в София за подписването на договора, след което ще започнем работа по изграждането на съоръжението, сподели Григорова. То ще свързва първия и втория етаж на сградата, като така за първи път ще бъде осигурен достъп на хора с увреждания до експозициите там. Радвам се, че това се случва, музеят определено имаше нужда от такова съоръжение, каквото не можехме да си позволим с нашия бюджет, посочи Стефка Григорова.

Борис и Магдалена превземат информатиката и лингвистиката
През уикенда в Ямбол се проведе националният кръг на 28-ата национална олимпиада по информатика. Разбира се, олимпиадата е част от програмата на Министерството на образованието, а тази година домакин беше ямболската Математическа гимназия.
114 ученици от цяла България участваха тази година - те са класираните и допуснати от националната комисия за участие в републиканския кръг.
Още в неделя стана ясно, че в старшата възраст безспорно първо място е постигнал Борис Велковски, ученик от Математическата гимназия в Плевен. Негов ръководител е Велислава Емилова.
Още едно постижение имат мегейци през току-що отминалите почивни дни. То е на Магдалена Дакева, която завоюва първо място на националната олимпиада по математическа лингвистика. Ръководител на Магдалена е Петя Петкова.
Изнесено заседание на МС за Празника на Плевен

Искаме от министрите пари за спорт и здраве
Вече е ясна програмата на министрите, които на 15 май ще са в Плевен за изнесено заседание на кабинета. През миналата седмица секретарят на МС е уточнил с областна администрация и общинското ръководство последните подробности относно визитата. "Гордост за града ни е, че в този мандат на правителството Плевен е третия град, който ще посрещне изнесено заседание", каза пред журналисти в понеделник кметът проф. д-р Димитър Стойков и уточни, че от 1984 година такова масово посещение на ръководен държавен екип тук не е имало. Не са правени и мащабни държавни инвестиции в града ни, като се изключат регулярните плащания, отбеляза кметът.
Затова екипът на Община Плевен е подготвил серия от искания към министрите за подобряване на живота и здравето на гражданите на Плевен както и за подпомагане на младите семейства и грижата им за децата.
Един от главните приоритети, за който ще искаме помощ, е спортът.