Предоставят права за обновяване на 200 000 дка лозя за 2014-2020
Предоставят права за обновяване на 200 000 дка лозя за 2014-2020 / archive.dariknews

Предвид това, че създаването на лозя е една доста скъпа и трудоемка инвестиция, която едва ли не е на изчезване в някои райони в България, председателят на Комисията по земеделие и храни в парламента Светла Бъчварова коментира в Плевен, че в Северна България лозарството изостава спрямо Южна България и е необходимо да се възстанови баланса, който е съществувал като се стимулира развитието на лозарството и преработвателната индустрия в Северна България.

Предоставят права за обновяване на 200 000 дка лозя за 20142020
netinfo

Разбира се важно е и развитието на пазарите, на които да се предлагат качествени вина, конкурентни от гледна точка на цените.

Според Светла Бъчварова, институтите в Селскостопанска академия са намерили своето място по естествен начин: "но все пак има някои държавни предприятия, които особено през последните две години са изпаднали в много тежко състояние и вероятно при някои от тях ще се наложи да се осъществи сливане, за да могат да бъдат по-устойчиви, докато при институтите такива мерки няма да се наложат", обясни тя.

Бъчварова информира, че до края на годината, работна група има задачата на базата на Закона за бюджета да определи автономността на Селскостопанска академия и тя да стане самостоятелна научна организация. Възможността това да се случи, тя вижда в изразходване на собствените средства плюс субсидия, както и въвеждане на изборност на председателя, което да доведе до по-голяма демократичност и хората, работещи в системата да могат да избират тези, които ги представляват.

Светла Бъчварова припомни, че в новия програмен период ще има възможност 13% от директните плащания да бъдат отделяни за подпомагане на дейности, обвързани с производство като това ще бъдат животновъдството, трайните насаждения, включително и отглеждането на десертно грозде и зеленчукопроизводство.

Според председателя на Комисията по земеделие и храни, голяма част от лозята в България са изоставени и предстои предоставянето на права за засаждане на около 200 000 декара. Така всеки производител на винено грозде може да закупи права, за да кандидатства в програмата за следващия програмен период, която е с доста по-добри параметри, спрямо тази за отминаващия 2007-2013.

"Вие нямате възможност или лозя, но купувайки правата за презасаждане, можете да го направите", каза Светла Бъчварова и поясни, че все пак трябва да се върви в посока интеграция - производство, преработка и пазар.

Светла Бъчварова сподели личните си наблюдения, относно посадъчния материал, при който според нея не е достатъчен контрола по отношение на качеството, както и на съответствието на сертификатите с това което се предлага.
Бъчварова обясни, че тук става дума за създаване на трайно насаждение, което ще се прояви в един дълъг период от време и за това, изпълнителната агенция по семепроизводство трябва да обърне сериозно внимание на вноса на посадъчен материал от трети страни.

Тя поясни, че цената на внасяния посадъчен материал е с 40, дори 50% по-ниска от тази на произвеждания в България и именно за това, Агенцията по семепроизводство трябва много стриктно да наблюдава сертификатите на внасяната стока.

Предоставят права за обновяване на 200 000 дка лозя за 20142020
netinfo

На 28 август, Светла Бъчварова беше сред официалните гости на открития ден на десертното и виненото грозде, който се проведе в Института по лозарство и винарство в Плевен.