Повече от 1 100 души гасят горските пожари днес
Повече от 1 100 души гасят горските пожари днес / снимка: пресцентър на МВР

Над 1 100 пожарникари, полицаи, спасители, служители на горските стопанства и доброволци от населените места участват днес в ликвидирането на горските пожари в Стара планина в общините Тетевен и Етрополе. Това информират от пресслужбата на МВР.

Пожарът в местността "Черна" е локализиран в две направления - в посока селата Брусен и Лопян. Днес на този терен работят 450 пожарникари, полицаи, спасители, военнослужещи, полицаи и доброволци от общинската администрация. В погасяването на огнената стихия се включват и 80 души местно население. В местността "Черти град" до с. Черни Вит ще се извършват гасителни действия с 12 високопроходими военни автомобила. В гасаческите действия продължава използването на вертолет МИ-17 на правителствения "Авиоотряд 28" като наземната и техническата поддръжка на авиационната техника е поета от ВВС. 

Модулни формирования от Пета механизирана бригада от 132 военнослужещи и 17 броя автотранспортна техника също участват днес в гасенето на пожарите, съобщават от пресцентъра на военното подразделение. Те оказват помощ в районите на селата Черни Вит, Лопян, Брусен, Дивчовото в община Тетевен и в областта на пожарите в Етрополе. 

Над 33 пожара са регистрирани на територията на област Ловеч само за денонощие. Към момента продължават да се развиват две огнища - до село Бели Осъм и до село Черни Вит. На тези места заради пресечения и на места недостъпен терен, гасителните действия се извършват на ръка.

На всички места е осигурено дежурство и на медицински екипи. Към момента няма опасност за населените места и местното население.