Поредна незаконна сеч установиха от РИОСВ-Плевен
Поредна незаконна сеч установиха от РИОСВ-Плевен / archiv.DarikNews

При извършване на планова проверка през май от РИОСВ - Плевен в защитена местност "Турията", обл. Плевен, отново беше установено провеждане на незаконни сечи. Сечите са проведени в имоти, собственост на "Екотекника" ЕООД, София. Фирмата има съгласувана с Решение на Директора на РИОСВ - Плевен Горско-стопанска програма за добив на определено количество сухи, повредени и със заболявания дървета, които да бъдат извозени по съществуващи пътища.

При проверката е установено, че е добито около 2 пъти по-голямо количество дървесина, която е извозена по направени през защитената територия просеки. От проверката на място е установено, че има неотсечени сухи, повредени и болни дървета, а именно тяхната сеч е съгласувана от РИОСВ - Плевен.
В два от имотите са установени около 160 видимо здрави пънове от дъб, без признаци на заболявания и ходове на насекомни вредители. Средният им диаметър варира от 12 - 72 см, като най-голям е броят на тези със среден диаметър между 30-40 см.

При извършване на планова проверка през същия месец от РИОСВ - Плевен в защитена местност "Драгоица", обл. Ловеч, също беше установено провеждане на незаконна сеч. Сечта е проведена в имоти, държавна собственост, от "Димон" ЕООД, село Златна Панега. Фирмата е провела гола сеч за направа на просеки, което е забранено със заповедта за обявяването на защитената територия. От проверката на място се установи, че са отсечени дървета от дъб със среден диаметър от 24 - 80 см, като най-голям е броят на тези със среден диаметър между 30-40 см.

За констатираните незаконни сечи в двете защитени територии РИОСВ - Плевен ще предприемат съответните административно - наказателни мерки.

От РИОСВ-Плевен напомнят, че за осъществяване на дейност в защитена територия в нарушение на режима, определен в заповедта за обявяването й, физическите лица се наказват с глоба от 500 до 5000 лв., а едноличните търговци и юридическите лица се наказват с глоба, съответно с имуществена санкция от 1000 до 10000 лв.

От инспекцията уточняват още, че условията, поставени в Решения на Директора на РИОСВ - Плевен за съгласуване на Горско-стопански планове, програми и План-извлечения за вида и/или интензивността на сечта са задължителни за възложителя на плана и програмата.
При неспазването им, физическите лица се наказват с глоба от 500 до 10000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 1000 да 20000 лв.