По 500 декларации за безопасни условия на труд се подават на ден в Плевен
По 500 декларации за безопасни условия на труд се подават на ден в Плевен / Dariknews.bg

4 300 декларации за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са подадени от работодатели в плевенската Инспекция по труда, съобщи Росица Иванова, директор на ведомството.

Тя припомни, че на 30 юни изтича срокът за подаване на декларациите за 2009 год. по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. От това задължение са освободени само едноличните търговци, които нямат персонал, а работят сами за себе си. В плевенската инспекция на ден се обработват по 400-500 декларации, броят е голям, защото подаването на документите става за около 3 минути, допълни Росица Иванова. За неподаването на тази декларация ще бъдат налагани санкции в размер от 100 до 500 лв.

Информация относно начина и реда за подаване на документите има на страницата на Дирекция "Инспекция по труда". Там е и специализирания софтуер за попълване и указания за това. Декларацията може да се подаде по електронен път или на място в дирекцията в Плевен. При втория вариант информацията трябва да е на хартиен и на електронен носител.