123
123 / dkt iradoev pleven
Сценичната реч е от особено значение за всеки актьор и е важен елемент за успеха на всяка театрална постановка продължава през целия професионален път.

Специален гост на плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ е актрисата Олга  Поливикова, преподавател по сценична реч и директор на Руския драматичен театър във Вилнюс. В рамките на една седмица Поливикова провежда майсторски клас по „сценичен глас“. Това е първият проект, който се реализира от международната театрална асоциация „7 плюс”, учредена през февруари в Плевен. В нея участват театри от Полша, Литва, Естония, Русия, Сърбия, Северна  Македония и България. Новата формация има за цел всеки един от тези партньори да предаде знания и опит на останалите в някаква област, специфична и обогатена през годините  в различните страни. Целта е взаимно  да си помогнат за  развитието на  театралното изкуство.

123
dkt iradoev pleven

"Този майсторски клас по „сценичен глас“ в Плевен е първата наша, обща инициатива", казва Олга Поливикова. „Много е вълнуващо и интересно да работя тук с артистите от плевенския драматично-куклен театър, защото те много сериозно се отнасят към това, което аз им предлагам. Активно се включват и изпълняват задачите, поставени от мен.Това е полезно и за тях, и за мен. Ние се занимаваме с различни неща, свързани с човешкия глас, защото той e не само звукът, който излиза от нас. Това е и един вид освобождаване на тялото, на мислите и на въображението“, разказва Поливикова. По нейни думи, този майсторски клас е много важен, особено за актьори с голяма практика в театъра. Нужно е да освежат своите усещания, чувствителност и по някакъв начин да се освободят от щампата. Сценичната реч днес, като тренинг, би могла да бъде в помощ на всеки актьор, обяснява Поливикова и допълва:
„Аз винаги казвам, че гласът е онази нишка, която свързва всичко физическо и духовно в човека“. Поливикова  разказва, че по време на майсторския клас всеки индивидуално преминава през това обучение, докато приеме нещата и преоткрие себе си. В това отношение плевенските актьори показват креативност, отбелязва още актрисата.

123
dkt iradoev pleven

„В майсторския клас първата задача е да се укрепи и освободи гласът, да се „разтворят“ неговите нюанси. Глобалното е отново да открием в себе си креативността и да почувстваме собствения си актьорски потенциал“, уточнява Поливикова, която вече 10 години преподава „сценична реч“. През това време тя изгражда собствен почерк в системата на преподаване, използва методите от руската „ гласова“ школа, от системите на работа на Фиц Морис и на Кристин Лейт Глендън. Предлага различни способи, гласови и физически упражнения  за усъвършенстване на актьорските умения.

След Плевен, майсторски клас за „сценичен глас“ ще бъде проведен и в други театри от сдружението „7 плюс“.