Плевен ще е домакин на подвижна класна стая „Земно кълбо
Плевен ще е домакин на подвижна класна стая „Земно кълбо / dariknews.archive

На 30 октомври в Плевен пристига Подвижна класна стая „Земно кълбо". Гостуването е част от проект „Кампания за дъба - събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори". Домакин е Панорама мол Плевен. Събитието ще се състои на партера на търговския център от 10:00 часа. Поканени са ученици от 4 и 5 клас от ОУ „Лазар Станев", град Плевен като домакините ще осигурят безплатен транспорт.

Подвижната класна стая представлява надуваем глобус /модел на нашата Планета, създаден с помощта на сателитни снимки/ с диаметър 6,5 м, в който учениците влизат, за да научат повече за устройството на Земята, естествените науки, географията, екологията и др. Тя е съпътствана от интерактивна програма, която в рамките на Кампанията за дъба ще е съсредоточена върху ролята на горите и по-специално дъба за околната среда и човека. По време на презентацията учениците ще научат любопитни факти за царя на гората - дъба, ролята и състоянието на дъбовите гори, как и защо трябва да ги опазваме.

По проекта се предвиждат общо 5 посещения на Подвижната класна стая - след Плевен, на „Земното кълбо" ще се радват ученици от София, Враца, Хасково и Пловдив. Всички дни на срещите с Подвижната класна стая са посветени на значими за природата и околната среда дати - в Плевен на деня на Черно море, в София - на Международния ден на планините, във Враца - на Деня на водата. В Хасково поводът е Седмицата на гората, а в Пловдив - Денят на Земята.

Любопитни факти за „Земното кълбо" може да видите на интернет адреса на Фондация „Тайм": www.time-foundation.org , която изпълнява проект „Кампания за дъба - събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори".

Проектът е финансиран по Програма BG03 Биологично разнообразие и екосистеми, по покана BG03.SGS: Национална кампания за образование и информираност чрез доброволческа дейност и съпътстващи дейности по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г. чрез Програмен оператор: Министерството на околната среда и водите.