Паника и изклани прасета в Червенобрежко, заради африканската чума

prase
prase / btv

 

Заразата от африканска чума по свинете предизвика паника в община Червен бряг - област Плевен. Там хората вече започнаха да колят прасетата си, въпреки че най-близкото констатирано огнище на болестта е на стотици километри, съобщи БТВ.
Срещу подпис в петък - 31-ви август, на семейство Христови са връчили писмо от кметството в село Рупци, подписано от кмета на Община Червен бряг. В него дословно се казва, че заради приближаващата чума по свинете следва да се изколят всички нерегистрирани прасета. В противен случай  щели да бъдат умъртвени, а стопаните ще останат без компенсации.


Снимка: bTV

„Принудиха ни да заколим прасето за два дена да го няма, до четвърти включително. Ако ги не заколим, ще минат да ги инжектират”, разказва Геновева Христова.

Така Коледата за Христови и още няколко семейства в Рупци настъпила преждевременно и с много сълзи, а месото отишло във фризерите.
Семейство Иванови са сред малцината, отказали да се подчинят. Получили писмото непосредствено преди свинята да се опраси и изпаднали в шок.

По телефона кметът на село Рупци Георги Георгиев (ГЕРБ) е обяснил, че никой не бил каран насила: „А те защо ги колят? Аз ги питам и те – „Ами, ние решихме да си направиме Коледа”. Аз не мога да ги накарам да не ги колят”.

От БТВ са потърсили отговор от община Червен бряг. Шефът на местната земеделска служба, към когото хората са насочени за повече информация е избягал от камерата, а кметът Данаил Вълов - Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг – ГОР, който е подписал писмото, е изпратил свой служител. Той поиска писмено искане.

От Областната земеделска дирекция в Плевен са обяснили за БТВ по телефона, че изрични указания за клане на животните не са издавали.